Redactieblog

249 x bekeken

Solidariteit

’Hongerstaking voor betere wereld” staat met grote letters bovenaan de binnenlandpagina van mijn krant. Milieudeskundige grijpt naar uiterste middel om ideeën onder de aandacht te brengen, staat er met wat kleinere letters bij.

Het gaat over Guus Geurts. ”We moeten nu iets doen aan de klimaat-, energie- en voedselproblematiek”, zegt hij in het interview. Guus is de zoon van een melkveehouder en heeft twee broers die boer zijn. Zelf heeft hij z’n opleiding aan de HAS aangevuld met een studie milieukunde. Hij heeft de hele wereld over gereisd en zich verdiept in hoe inheemse volken hun voedsel produceren. Hij heeft zich ook verdiept in hoe de vrijhandel werkt wereldwijd.

Hij weet waar hij over praat! Hij ziet dat boeren hier en boeren elders te weinig geld voor hun producten krijgen om duurzaam bezig te blijven. Ze zijn overal de dupe van die vrijhandel en de macht van de multinationals. Hij wil terug naar een beschermde landbouw. ”De wereld biedt genoeg voor ieders behoefte, maar niet voor ieders hebzucht”, zei Gandhi en dat is de inspiratie voor Guus.

Al meer dan 10 jaar maakt Guus zich druk voor een rechtvaardige en ecologische voedselvoorziening. Hij schrijft stukken, maakt foto’s, geeft lezingen en bestookt politici, hij schreef het boek ”Wereldvoedsel” met een uitgebreid voorwoord van Herman Wijffels en nu dan dus de hongerstaking. Om politici aan te sporen betere beslissingen te nemen bij de G20-top in Frankrijk, de VN-klimaattop in Durban Zuid-Afrika, de ministeriële conferentie van de Wereldhandelsorganisatie in Genève en de EU-landbouw beleidsbesprekingen.

Eerst gaat hij een dag vasten op 16 oktober, Wereldvoedseldag en de grote hongerstaking begint op 1 november en gaat door tot 17 december, het einde van de WTO-top. Ik heb bewondering voor Guus Geurts. Hij doet dit uit solidariteit met alle (onnodig) hongerige en ondervoede mensen nu en in de toekomst, klimaatvluchtelingen, verjaagde boeren en herders, bedreigde planeten- en dierensoorten en inheemse culturen. Hij doet het ook voor zijn pasgeboren zoontje en alle kinderen en kleinkinderen die ons zeker zullen vragen: ”Waarom deden jullie zo weinig of niets toen het nog kon?”

Of registreer je om te kunnen reageren.