Redactieblog

Royaal

Ik had royaal bemest, want daar houden ze van, stond in de boekjes. Ik had royaal gezaaid, want je kunt het hier niet kopen. Dus hups het hele zakje.

Maar ergens was er iets mis gegaan, want de opkomst was allesbehalve royaal. Maar liefst drie plantjes. Waarvan er ook nog één sneuvelde toen Atlas wilde ‘helpen’ onkruid wieden.

De overgebleven twee heb ik daarna verzorgd, vertroeteld en bewaakt met mijn leven. Ze moesten en zouden het overleven. Want hoe kom je anders de winter door dan met de enige echte oer-Hollandse pot: stamppot boerenkool met worst.

En daar staan ze dan: mijn twee boerenkoolstronken. Trots en fier. Te midden van de rest van onze moestuin, die zijn beste tijd heeft gehad. Dorre bladeren, afgestorven planten en onkruid dat langzaam hele stukken terugverovert. Pompoenen, meloenen en courgettes die wachten om opgeraapt te worden. Ik vraag me af of ze nog wel lekker zijn.

De enige die het maar niet op lijkt te geven en haast wel lijkt te willen wedijveren met de boerenkool, zijn mijn tomatenplanten. Hoewel ze er alles behalve trots en fier bij staan. Want ze zijn aan alle kanten verdrongen. De mini-zonnebloemen die volgens het pakje maar een meter hoog zouden worden en die ik daarom elegant achter mijn tomatenplanten had bedacht, werden in werkelijkheid twee meter hoog en breed! En de afrikaantjes die ik ertussen had gezaaid tegen ongedierte bleken de wilde variant en werden maar liefst een halve meter hoog.

De tomatenplanten verdwenen totaal uit het zicht en ik had mijn verse tomaatjes al opgegeven. Tot ik merkte dat ze zelfs daar in de schaduw rijp werden. De planten bleven geven. Royaal. En zijn zelfs nu nog bezig met het kweken van nieuwe aanwas. Er blijven maar nieuwe bloempjes in komen. Hoe lang gaat dat door? Tot de nachtvorst komt?

Vannacht ging het al gevaarlijk richting het vriespunt. Jammer voor onze tomaatjes. Maar mooi voor de boerenkool. Want één ding is zeker: zodra de eerste nachtvorst erover is gegaan, gaan ze pan in. Wat we namelijk ook nog hebben, is een royale voorraad Unox rookworsten.

Of registreer je om te kunnen reageren.