Boerenblog

505 x bekeken 4 reacties

Realistisch en nuchter

De LTO-leden en Rabobank kijken nuchter en realistisch naar de marktomstandigheden.

Het is zaterdagochtend. Ik kijk naar buiten en zie onder de mooie blauwe hemel de silagewagens met mais heen en weer rijden van het land naar onze kuilplaat. Het is mooi weer voor de maisoogst. Ik probeer mijn blog te schrijven. Deze week vergaderde de LTO-vakgroep en de LTO Noord-vakgroep. We hadden een ledenavond in Berkelland (Gld.) en een gesprek met Unifar. Ook de invulling van de topsectoren vroeg mijn aandacht.

Toekomstperspectief

De afdeling Berkelland had een ledenavond georganiseerd met als spreker Wim Thus, afdelingsdirecteur landbouw van Rabobank. Hoe kijkt de bank naar de varkenshouderij? Is de situatie dramatisch of niet? Mijn conclusie is dat onze leden en de bank nuchter en realistisch kijken naar de marktomstandigheden. Ja, het is moeilijk. Ja, we moeten het mestprobleem aanpakken en zorgen voor minder kosten. Ook is het nuchter, omdat we weten dat je topondernemer moet zijn om te overleven. Excelleren op alle fronten. En ja, dat kan de Nederlandse varkenshouder.

Beëindigingregeling kan dierenwelzijn verbeteren

Mijn pleidooi voor een Europese beëindigingsregeling werd goed ontvangen. Een beëindigingsregeling voor zeugenhouders die niet meer willen of niet meer kunnen investeren in groepshuisvesting voor zeugen. Wij onderzoeken de mogelijkheden samen met de Belgische Boerenbond en andere Europese partners. Het zal lastig worden, maar het is de moeite waard om ons in te zetten voor een structuurverbetering in Europa.
Nee, LTO gaat niet pleiten voor uitstel van de invoering van groepshuisvesting voor zeugen. Het is Europese wetgeving en dat accepteren wij. Wel gaan we pleiten voor gelijke handhaving in de verschillende Europese landen. Ook pleiten we voor dezelfde eisen aan de import van varkensvlees. Hierbij moeten we wel realistisch zijn. Er wordt maar heel weinig varkensvlees geïmporteerd in Europa. We hebben een zelfvoorzieningsgraad van 109 procent. We exporteren een fors deel, en de export buiten Europa groeit. Dit jaar een toename met 23 procent. Vooral richting China en Hongkong loopt het goed. De pootjes, oortjes en staartjes gaan als zoete broodjes over de toonbank. Nu nog onze duurdere delen!

Betere biggen

Samen met de NVV had ik een goed gesprek met de heren van Unifar. We zijn enthousiast over hun biggengezondheidsplan. Wij denken dat het plan een positief effect kan hebben op diergezondheid. Het kan ons een betere marktpositie geven en zorgen voor meer rendement. Voor Unifar is een stabiele aanvoer van groot belang. Dat past slecht bij de mensen die van vrijheid-blijheid houden. We moeten blijven werken aan structuur en kwaliteit. Betere biggen bieden kansen. Het zou goed zijn om de Europese markt voor slachtbiggen verder te verkennen. De wachttijden van de medicijnen moet meegenomen worden in het plan van aanpak. Dat kan hier en daar problemen geven. Voor een collectieve (PVV-)regeling zien we geen mogelijkheid, maar via de markt moet het biggengezondheidsplan een succes kunnen worden. Wij willen via de collectieve middelen kijken of we kunnen bijdragen aan een onderzoek dat de financiële voordelen inzichtelijk maakt.

Fraudeurs aanpakken

Met de LTO-vakgroep zijn we een dag op stap geweest in Brabant. We bezochten VIC Sterksel. Daar hebben we de onderzoeksagenda besproken en een koppeling gemaakt met de nieuwe topsectoren. Er moet meer afstemming in Europa komen tussen onderzoekers, was onze Engelse les die we ook met Mart Smolders en zijn mensen hebben besproken. Zij zijn daarmee aan de slag.
Daarna hebben we een bezoek gebracht aan Kumac en de mestverwerkingsinstallatie bekeken. We hebben vooral gesproken over het nieuwe mestbeleid in relatie tot de verwerking. Waar moeten we op letten? Welke randvoorwaarden moeten we invullen willen de verwerkers door kunnen, zodat onze mestafzetkosten naar beneden gaan? Het belangrijkste is dat de kunstmestvervangers door Brussel worden erkend. We moeten er ook voor zorgen dat fraudeurs worden opgespoord en harder worden aangepakt. John van Paassen was daarin heel realistisch: ze ondergraven de huidige initiatieven en vormen een groot risico voor ons imago.
De afgelopen week leverde veel informatie en energie op. Een realistisch toekomstperspectief staat centraal.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Hendrik de broer van Gait

  Beste Annechien, de LTO en de Rabobank zijn juist de oorzaak van de financiele problemen in de varkenhouderij.
  Blijven denken in kostprijs strategie. Boeren tegen elkaar uitspelen en ondertussen wordt er maar meer en meer geproduceerd om zogenaamd de kostprijs laag te houden. Als men niet wil luisteren naar de markt en blijft focussen op een lage kostprijs komt de oplossing niet nabij.

 • no-profile-image

  john

  in de melkveehouderij wordt ook volop geinvesteerd in schaalvergroting en productieverhoging. maar de voordelen worden weer teniet gedaan door de hoge quotum kosten. In de varkenshouderij doen we hetzelfde maar nemen we minder winst om de achterblijvers van de markt te drukken. Bij de varkens is de schakel na ons de profiteur van het spel, bij de rundveehouderij de stoppende boer.

 • no-profile-image

  Uit de Ether..

  De wereld gaat eraan aan onze hebzucht en aan het eten van dieren.
  Ga alternatieven bedenken voor het eten van dieren/vlees.leed.
  Investeer in gezondheid, help mee de wereld weer schoon en fris te maken, door het goede voorbeeld te geven en te stoppen met het fokken van dieren.

 • no-profile-image

  boereke

  Annachien in europa mag men de zeugen een maand in de box houden in nederland dankzij lto niet, dus met twee maten meten!
  Bij rabobank is geen crisses en bij huize mellema ook niet dankzij akkkerbouwtak en je dik inkomen bij lto,maar onder de leden wel daarom stoppen er zoveel en lopen de facturen op . Je weet blijkbaar niet wat onder de leden leeft dus ga is wat varkensboeren af ipv buitenlandse reizen

Of registreer je om te kunnen reageren.