Redactieblog

5 reacties

'Pure Graze': terug naar af

Soms sta je even met je oren te klapperen. Zoals na lezing van een column van Jack Rijlaarsdam in Nieuwe Oogst over het project ‘Pure Graze’.

De groep boeren van het project richt zich op maximale weidegang en het beperken van de kosten. Niks mis mee, maar dat een jonge vent als Rijlaarsdam dat verheerlijkt verbaast me. Het is tegen elke ontwikkeling in. Er stoppen steeds meer boeren en het bedrijfsgemiddelde stijgt snel. Vergeleken bij Denemarken zijn we echter nog maar kleine jongens.

In het concept ‘Pure Graze’ wordt het weiden van de koeien via elke dag een strook vers gras gepropageerd. Meerdere malen per dag de draad verzetten en dus een betere benutting van het gras.

Je kunt zien dat Rijlaarsdam nog erg jong is. Dit systeem dateert van tientallen jaren geleden. Wij hebben het op ons bedrijf ook nog gedaan. Wat vroeg dat een tijd en inzet. Naast twee keer per dag melken ook nog een paar keer bezig om de draad te verzetten. Dat is meerdere keren per dag gebondenheid. Want ook in het weekend moet het gebeuren. Wat waren we blij dat de mechanisatie toenam en wij dat tijdvretende werk konden stoppen.

Het lijkt me niets. Geef mij maar een gemechaniseerd bedrijf met robots. Dat geeft sociaal een veel beter leven dan de gebondenheid met de methoden van toen.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Vergaderboer, draai het eens om. U heeft waarschijnlijk de mechanisering van uw bedrijf kunnen betalen juist doordat u het beweidingssysteem met de lage kosten toepaste. Groeit het bedrijf de afgelopen jaren nog met verhoging van de kostprijs door mechanisatie en technische snufjes waarvan de vraag is of die hun geld opbrengen? Een groot gemechaniseerd bedrijf is nog geen garantie voor betere verdiensten.

 • no-profile-image

  Hoe sociaal is sociaal Vergaderboer? Al eens bij je zoon op bezoek geweest? Of moeten we het sociale zoeken in blogs schrijven en voor de rest geen tijd hebben?

 • no-profile-image

  Zandbergen en hypotheekboer behoren kennelijk niet tot de vooruitstrevende groep melkveehouders. Anders zouden ze zo niet reageren. Het beste is dat ze hun oor eens te luisteren leggen bij een boer met een melkrobot en een vergaande mechanisatie. Ze krijgen dan een optimistisch verhaal van boeren die nog opvolgers hebben. Dat is niet het geval bij klagende boeren als Zandbergen en hypotheekboeren. Het lijkt wel of die de zon nog nooit in het water hebben zien schijnen.

 • no-profile-image

  Jan T heeft niet opgelet. Voor een bedrijf zoals Vergaderboer voor ogen heeft (een gemechaniseerd bedrijf met robots) moet voldoende groot in omvang zijn om toch nog rendabel te zijn. Bij een dergelijke bedrijf heb je ook meer te doen waardoor de vraag is of je nog aan een sociaal leven toe komen zal. En een opvolger? Voor mij een weet voor Jan T een vraag, omdat Jan liever afgeeft op anderen dan positief te zijn.

 • no-profile-image

  L Hylkema

  Als je niet weet wat Pure Graze in houd hoef je ook niet te reageren

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.