199 x bekeken 4 reacties

Onrust uit voorzorg

agd.media
De gezondheidsdiensten willen dat nieuwe stallen minstens 250 meter van woonhuizen komen te staan. En bij bouwaanvragen binnen een straal van een kilometer zou een gezondheidsadvies meegenomen moeten worden in de vergunning.

Heldere eisen, maar hoe zit het met de rechtvaardiging daarvoor? Die blijkt erg zwak. De GGD verwijst naar een rapport van Iras, dat eerder dit jaar verscheen, over de mogelijke risico’s voor de gezondheid van stallen. Maar dat onderzoek wees juist niet ondubbelzinnig uit dat mensen in de nabijheid van stallen ongezonder zijn dan andere. Er is vooral meer onderzoek nodig, was de conclusie.

De GGD bevestigt dat haar advies niet gebaseerd is op een bewezen risico, maar op het voorzorgsprincipe. Ze weet dat met 2013 in aantocht veel veehouders bezig zijn met nieuwe stallen en wil voorkomen dat de nieuwe, dier- en milieuvriendelijke stallen straks een probleem blijken te zijn voor omwonenden.

Die gedachte is op zich niet verkeerd. Maar de basis voor dit concrete afstandseis is wel erg dun. Neveneffect zal bovendien zijn dat in de publieke discussie de vermeende negatieve gezondheidseffecten als feit zullen worden opgevoerd, ‘want de GGD zegt het...’.

Gezondheid is een groot goed, maar ook een lastig hanteerbaar begrip, en de krachtige werking van suggestie is bekend. De kwaliteit van de discussie is niet gebaat bij dit advies, en de toekomst van veehouders al helemaal niet. Die verdienen beter onderbouwd vergunningenbeleid.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Helemaal mee eens.

 • no-profile-image

  deanderekant

  Een snelweg oversteken houdt "slechts" een risico in.

  Er is geen ABSOLUUT en SLUITEND bewijs dat je werkelijk aangereden zult worden. Dus vooruit met zijn allen: het moet kunnen - dat oversteken. Alleen: als je aangereden wordt, ben je dood.

  Goh, da's nou jammer..........

  Hoeveel miljoenen doden hadden we kunnen voorkomen als we in de jaren 50 - 60 het voorzorgsprincipe hadden gehanteerd t.a.v. het roken of het werken met asbest.

  Nee, volgens de toenmalige lobby's was er geen of slechts flinterdun bewijs dat roken of werken met asbest schadelijk zou kunnen zijn. Wat dat laatste betreft zijn er nog steeds hele volksstammen die niet willen aannemen dat werken met asbest de kans aanzienlijk verhoogt op het krijgen van een mesothelioom (kanker) - al duurt dat in veel gevallen wel zo'n 18 tot 22 jaar.

 • no-profile-image

  De landbouw kan blij zijn met deze afstand criteria, onze collega s in Rusland zitten vast aan 500 mtr. afstand bij een stal van 500 koeien, meer koeien betekent grotere afstand. Deze afstands criteria gelden ook voor een eventueel bedrijfshuis (in dat land een onbekend begrip), dus op het erf staan geen huizen, anders dan kantoorruimte of kantine.

 • no-profile-image

  Er zijn verschillende varkens en kippenbedrijven die ver genoeg van burger woningen afliggen. Deze liggen in het buitengebied vaak midden in een groot perceel eigenlandbouwgrond. Velen van hen hebben veel moeite gehad om een milieu vergunning te krijgen. De milieuactievisten hebben er alles aangedaan om deze bedrijven om zeep te helpen. Ze verzonnen wel wat om bezwaar te kunnen maken. Waar gaat en ging het om, ze wilden van de landbouwgrond natuur maken! En moesten die bedrijven daar maar verdwijnen. Het was en zijn vaak de gunstige plekken waar geen mens last van heeft. Daardoor zijn de LOG gebieden ontwikkeld met al die problemen van dien. Wat is duurzaam, het minste risico voor de gezondheid voor mens en dier, en economisch verantwoord? Waar zijn ze hier in Nederland mee bezig? Diep in de crisis zitten en de boeren moeten in 2013 al die investeringen opgehoest hebben. De banken hebben het geld er doorgedraait en de Gemeenten zitten op zwart zaad. Veel bedrijven staan op zinken. Kun je dit de hardwerkende boer die dag en nacht voor zijn bedrijf klaar staat dit aandoen? Velen die dit probleem veroorzaakten gaan nog ??? zeer vaak op vacantie en nemen geen enkele verantwoordelijkheid! Wanneer draait de wind in de goede richting en komt men tot inkeer?

Of registreer je om te kunnen reageren.