265 x bekeken 1 reactie

Onbegrijpelijk suikerbeleid

Christel Labee
De bietentelers en de suikerproducenten zijn terecht boos op landbouwcommissaris Dacian Ciolos. In zijn voorstel voor het EU-landbouwbeleid voor de periode 2014-2020 verlengt Ciolos het suikerbeleid niet. Het huidige beleid loopt af in september 2015.

De bietentelers verliezen een systeem van quota en een minimum bietenprijs, dat zorgt voor een stabiel en redelijk saldo. De suikerindustrie vreest dat zonder quotering akkerbouwers in jaren met hoge graanprijzen de bietenteelt links laten liggen. Dat is rampzalig voor de kapitaalintensieve fabrieken die maar een deel van het jaar draaien.

Het plan kost de ACP- en MOL-landen geld. Deze groep arme landen mag heffingvrij suiker naar de EU exporteren. In de nieuwe situatie moeten zij concurreren met de industrie in de EU. Dat kunnen ze niet.

Een vergelijking met de zuivel gaat mank. Die sector weet sinds 2007 dat de zuivelquotering in 2015 stopt. Dat is een overgangstermijn van acht jaar. Ciolos verwacht van de suikerindustrie dat die zich in drie jaar voorbereidt op het einde van de quotering.

De vraag is of Ciolos zijn plan kan uitvoeren. Grote suikerproducenten als Duitsland, Polen en Frankrijk en ook het Europees Parlement willen het suikerbeleid voorlopig behouden. Een beleid dat zo breed wordt ondersteund verdient ook het jawoord van de landbouwcommissaris.

Eén reactie

 • no-profile-image

  Er is niemand bij gebaat dat het quotum eraf gaat.
  Voor de industrie een stabiele en zekere grondstofaanvoer
  Voor de telers een mooi systeem
  De prijs van de suiker is echt niet veel hoger als de wereldmarktprijs door de jaren heen.
  Stel dat de wereldprijs na afschaffing wat zou zakken en er in Europa te weinig suiker geproduceerd wordt, zijn we weer afhankelijk en hebben we helemaal geen grip meer op de prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.