Redactieblog

404 x bekeken 1 reactie

Managen

De boer van vandaag en morgen behoort het managen van het bedrijf als het grootste goed te ervaren. Onder managen versta ik het plannen, het organiseren en het aansturen van bedrijfsprocessen.

Zo van; zit de logistiek van de diverse onderdelen van de boerderij goed in elkaar? Werkt de som van de bedrijfsonderdelen als een goed geoliede machine? Zijn de diverse onderdelen van de boerderij goed met elkaar in balans? En als het bedrijf zich ontwikkelt, blijft er dan balans?
Toen wij op onze boerderij ontwikkeling meemaakten, moesten er vele afwegingen gemaakt worden. Soms werden die werkende weg opgelost en soms werd daar met meer strategie aan gewerkt.

Onze boerderij is een traditioneel consistent gegroeid familiebedrijf. Je hebt een on-going bedrijf met eerst vader als boer, toen mijn broer en ik en nu ook de volgende generatie. Onze neuzen stonden dezelfde kant op en we hebben ondernemersbeslissingen genomen, zoals: we gaan samen boeren en we gaan ons specialiseren in melkproductie. We zijn ons gaan focussen op kostprijsbeheersing/verlaging.

Over ondernemen de volgende keer meer. Ten aanzien van het management een paar processen die veel impact hebben gehad op de bedrijfsontwikkeling.

Eerst logistiek: in een langzaam groeiend bedrijf sluipt inefficiëntie binnen. Na een aantal jaren moet je dan reorganiseren.

Ten tweede arbeid: je kunt alles niet zelf meer doen. Arbeid erbij, machines erbij of uitbesteden. Wij hebben voor het eerste gekozen en de bewerkingskosten zijn een sterk punt in onze bedrijfsvoering.

Ten derde: de veestapel. Toen we wisten dat we de koeien zouden binnenhouden, gingen we meer aandacht besteden aan de benen. Alleen maar stieren met 103 of hoger, voetbaden en dan hoeft er geen substantiële afvoer meer plaats te vinden.

En nu wil ik eindigen met mijn top drie van management-aandachtsvelden voor onze sector. Fier bovenaan: bodemvruchtbaarheid, dan arbeidsorganisatie en dan op een gedeelde derde plaats: focus op kostprijsbeheersing en op de kengetallen, waarop het bedrijf wordt gestuurd.

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Die Jan, die kan het!

Of registreer je om te kunnen reageren.