Redactieblog

702 x bekeken 8 reacties

Liever verlies dan belasting betalen

’Een boer zit vreemd in elkaar”, zegt Hanna. ”Hij heeft zo’n hekel aan belasting betalen, dat hij liever verliesgevende zaken doet, dan geld naar de fiscus brengen. Kijk maar naar de prijs van melkquotum. Die is zo hoog, dat er geen rendement uitgehaald kan worden. En toch wordt er gretig gekocht.”

”Logisch”, knik ik. ”De melkprijzen zijn prima. De meeste boeren krijgen dit jaar een goed inkomen. Dus moet er belasting moet betaald. Dat willen we niet en dus zoeken we naar afschrijvingsposten. Melkquotum leent zich daar goed voor. Het kan fiscaal vlot worden afgeschreven en dus hoeft er geen belasting te worden betaald.”

”In feite houdt de fiscus de prijzen van melkquotum in stand”, mijmert Hanna.”Dat scheelt de schatkist miljoenen. En dat in een tijd dat we moeite hebben de nationale touwtjes aan elkaar te knopen. De maatschappij zit vreemd in elkaar.”

Zo is het. Je bent een dief van je eigen portemonnee als je niet profiteert van de mogelijkheden. Alleen snijd je met de aankoop van melkquotum in eigen vlees. Over een paar jaar is het waardeloos. De economische afschrijving gaat veel sneller dan de fiscale. Dan blijf je uiteindelijk zitten met een verlies. Omdat je geen belasting wil betalen.

”Daar kunnen we zelf over meepraten”, gniffelt Hanna. ”Weet je nog dat we in het verleden een aantal lijfrentepolissen hebben gekocht? In jaren met een prima inkomen. Een glad verhaal van de verkoper en we gingen voor de bijl. Helemaal tevreden en in onze nopjes. We hadden een fikse aftrekpost voor de belasting en dat stemde blij. Welnu, dat is wel voorbij.”

Ik kijk haar verstoord aan. Ik word liever niet herinnerd aan die polissen. Uiteindelijk bleken het woekerpolissen te zijn. In combinatie met slechte beleggingsresultaten zijn ze veel minder waard dan onze inleg. Ook na aftrek van de belasting.
”Dus nooit iets doen vanwege het belastingvoordeel”, zegt Hanna wijs. Ik zwijg. Want Hanna was een groot voorstander van die lijfrentepolissen. Maar daar hebben we al vaak genoeg woorden over gehad.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Daar sta je dan Vergaderboer, want wie geen belasting wil betalen wil ook geen inkomen. Wie geen inkomen wil is bezig om een doodlopende weg te begaan, namelijk je hebt alleen maar geld ter beschikking om van te leven als je je bedrijf verkoopt. Ook dan snaait de fiscus mee, dus blijft er dan maar 1 ding over om geen belasting te betalen dat is al je geld verkwanselen, dus je geld investeren in een nog groter bedrijf waardoor je alleen maar nog harder moet werken maar dat houdt een keer op dus personeel bij, is dan je bedrijf weer niet groot genoeg voor extra personeel dan maar weer uitbreiden net zo lang door gaan tot dat je uiteindelijk ga inzien dat je wel een groter bedrijf hebt geen belasting betaal en de bank er met je geld vandoor gaat.

 • no-profile-image

  Biggenfokker 2

  Het scheelt de schatkist niets, de verkoper betaald de belasting.

 • no-profile-image

  het is een mooie dag in een klein Grieks dorpje. de straten zijn leeg, het zijn slechte tijden, want een ieder heeft schulden en allen leven op de pof. Dan rijdt een welgestelde Nederlandse toerist het dorp Griekse dorp binnen en die stopt bij een klein hotelletje
  Hij verteld de eigenaar dat hij graag even de kamers wil bekijken omdat hij overweegt om een aantal nachten te blijven. Hij legt als onderpand 100 euro op de balie en de eigenaar geeft hem de sleutels
  Als de bezoeker de trap op is pakt de hoteleigenaar de 100 euro, rent naar de slager en betaalt zijn schulden
  De slager neemt de 100 euro, loopt de straat uit en betaalt de boer. De boer neemt het geld en betaalt zijn rekening bij de koelopslag.De man daar neemt het geld en rent naar de kroeg om zijn drankrekening te betalen
  De kroegbaas schuift het geld over de bar naar de daar aanwezige prostituee, waarbij hij nog schulden had
  De prostituee rent naar het hotel om daar haar uitstaande rekening van 100 euro te betalen
  De hotelbaas legt de 100 euro weer op de balie
  op dat moment komt de toerist de trap af en verteld de hotellier dat de kamers hem niet aan staan en verlaat het dorp
  iedereen is zijn schulden kwijt en ziet de toekomst met optimisme tegemoet
  niemand betaald belasting

 • no-profile-image

  Beetje eenzijdig, Vergaderboer. Wat hebben we door de fiscale mogelijkheden mooi ons bedrijf kunnen uitbreiden. IK ben het met je eens dat je nu geen quotum moet kopen. Dat verdien je nooit meer terug. En in ieder geval niet vanwege de belasting.

 • no-profile-image

  Noordam waarom vertel je de annekdote niet in de Tweede Kamer, dan begijpen de politicie misschien hoe de economische groei van de afgelopen jaren tot stand is gekomen.

 • no-profile-image

  Han, ik zal hem doorsturen

 • no-profile-image

  Politici begrijpen anders niet zo snel iets.

 • no-profile-image

  Geld moet anders wel rollen. Als iedereen rond bazuint dat we moeten bezuinigen, ja je snapt het al dan wordt de crisis nog groter en dan weer meer bezuinigen en zo geraken we in een eindeloze cirkel waar we niet meer uit komen.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.