226 x bekeken 1 reactie

Landbouwbeleid met Sovjetachtige trekjes

De eerder uitgelekte conceptplannen voor het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) vonden geen genade in de ogen van LTO-voorzitter Albert Jan Maat. Met het definitieve voorstel is het niet veel beter gesteld. ”Dit is ouderwets en leidt tot ontgroening.”

Wat is uw eerste indruk?
”De herverdeling van het budget, dat gelukkig op hetzelfde niveau blijft, is bijzonder onevenwichtig. Ik begrijp dat er meer geld richting de nieuwe lidstaten moet, maar Nederland draagt daar onevenredig veel aan bij: 7 tot 8 procent. Duitsland levert bijvoorbeeld slechts 4 procent in. En als je kijkt naar waar het geld terechtkomt, is er al helemaal geen sprake van evenwicht. Zo krijgt Roemenie 31 procent extra, terwijl naar Hongarije geen cent meer gaat.”

De vergroeningsmaatregelen zijn misschien nog wel zwaarder dan in het concept. Waarom zijn dat geen goede voorstellen?
”Wij zijn niet tegen vergroening, integendeel. Ook LTO vindt dat er meer aandacht nodig is voor biodiversiteit. Maar deze plannen zijn ouderwets en leiden juist tot ontgroening. Wij moeten straks 7 procent van het areaal uit productie nemen. Dit is een stelsel met Sovjetachtige trekjes! Bovendien: voor elke hectare die Nederland verliest, moeten er elders vier worden ontgonnen. Dit beleid is niet innovatief en sluit ook niet aan bij de Lissabonstrategie van de Europese Commissie.”

Ciolos geeft lidstaten tot 2020 de tijd om tot een regionale hectarepremie te komen.
Staatssecretaris Bleker wil juist een niet al te lange overgangsperiode. Wat wilt u?
”Hier heb ik wel kritiek op Bleker. Voor het nieuwe pensioenstelsel neemt het kabinet een lange periode, maar dit moet opeens heel snel. Ik vind het niet meer dan redelijk om een overgangsperiode van zeven jaar te vragen. Overigens ben ik het niet oneens met de richting van het beleid op dit punt.”

Foto

Eén reactie

  • no-profile-image

    Albert Jan maat. Weet waar abraham de mostert haalt.
    Sovjet trekjes ziet hij in het beleid. Dat is nu precies wat het beleid is van de BOERENBEDROG organisaties L.T.O/Z.L.T.O. Coöperatieve gedachten preken. De bittere werkelijkheid. Gelijk Poetin met jullie MULTINATIONALS nu reeds meer dan in 80 landen de boeren uitknijpen. Hoezo Hollandse boeren.??

Of registreer je om te kunnen reageren.