302 x bekeken

Getuigenispartij

agd.media
Helemaal juist was het natuurlijk niet. In november zit de Partij voor de Dieren vijf jaar in de Tweede Kamer, maar dat werd maandag al gevierd. Een slimme marketingtruc, want op werelddierendag stonden de kranten vol met verhalen over Thieme & co.

Destijds was het een verrassing dat een partij met een dermate eenzijdig programma twee leden mocht afvaardigen naar het parlement. Niet alleen de sector fronste de wenkbrauwen, ook veel politicologen en Haagse journalisten vroegen zich af wat de kiezer in hemelsnaam had bezield. Bovendien: hadden de dieren niet al een veilig onderkomen bij Groenlinks?

Veel van de initiële kritiek heeft Thieme gelogenstraft. De partij is goed geïnformeerd, weet een groot stempel op het debat te zetten en boekt af en toe succes, met het verbod op de onverdoofd rituele slacht als beste voorbeeld. Uit de peilingen blijkt dat de kiezer dit alles waardeert, want de steun voor de Partij voor de Dieren is stabiel.

Voor de sector was het wel even wennen, en nog steeds; boeren liggen meer dan ooit onder een vergrootglas. Vervelend is het dan des te meer dat Thieme regelmatig een eenzijdig beeld neerzet, of simpelweg de feiten verdraait.

De Partij voor de Dieren is getuigenispartij, zegt zij. En dan staan afspraken en compromissen nu eenmaal laag op het prioriteitenlijstje. Dat is jammer en vooral ook contraproductief. Het maakt de tegenstellingen groter en de bereidheid bij boeren tot de gewenste veranderingen kleiner.

Of registreer je om te kunnen reageren.