Redactieblog

1 reactie

Gat in de voermarkt?

Voormalig Hendrix-UTD-directeur Pieter Snoeijen heeft een gat in de veevoermarkt gevonden. Hij gaat via de website MijnVoer.nl bemiddelen tussen veehouders en mengvoerfabrieken.

Het concept is eenvoudig. Op de website staan een aantal basisrecepten en de boer kan naar eigen inzicht de samenstelling wijzigen. Snoeijen brengt de bestelling vervolgens onder bij een deelnemende mengvoederfabriek, die waarschijnlijk kampt met een onderbezetting.

Volgens Snoeijen krijgt de boer op deze wijze het stuur terug over de voersamenstelling. Hij gebruikt nog meer wervende woorden om zijn nieuwe aanpak aan de man te brengen. Jonge boeren met een stevige opleiding hebben geen adviseur van de mengvoederfabriek meer nodig. Boeren willen een constantere samenstelling van hun voer en dat kan met deze nieuwe manier van handeldrijven.

Nadelen zijn er in het verhaal van Snoeijen niet. En toch zijn die er zeker. Wie hieraan deelneemt, neemt afscheid van coöperatie, het samen zaken doen. Ook vindt een verschuiving plaats van de bezetting. Als de ene fabriek zijn onderbezetting oplost door via dit systeem te leveren, ontstaat op de andere plaats leegstand. De totale kosten blijven dus gewoon gelijk. Bovendien levert het produceren van kleine samenstellingen hogere kosten op. Niet voor niets zijn de fabrieken steeds groter geworden om langdurig dezelfde producten te kunnen maken.

Ook wordt afscheid genomen van de ketengedachte. Zelf denk ik dat die op den duur tot betere resultaten in de gehele sector leidt.

Conclusie: een helder initiatief, waar vast een markt voor is. Geschikt voor kortetermijndenkers en ietwat eigenwijze boeren, die geen advies nodig denken te hebben.

Foto

Eén reactie

 • no-profile-image

  Joop de V

  Wat weer een onzin van die vergaderboer!

  - een veehouder kan nog steeds een (onafhankelijke) adviseur inschakelen voor samenstelling van het voer/rantsoen.
  - alsof nu iedereen van de coöperatie voert! Vrije markt is vrije keuze.
  - natuurlijk verschuift de productie van de ene naar de andere producent. Dit heet concurrentie en concurrentie is goed voor prijs en kwaliteit.
  - graag onderbouwing dat grote bedrijven goedkoper zijn dan kleine mengvoerfabrikanten met minder overhead...

  Vergaderboer ga maar doen waar je goed in bent... euh....vergaderen?

Of registreer je om te kunnen reageren.