1193 x bekeken 4 reacties

Familiebedrijf te vaag als basis beleid

agd.media
De kern van de Nederlandse veehouderij is het familiebedrijf. Met die opmerking probeerde staatssecretaris Henk Bleker het debat over megastallen te verhelderen, tijdens een discussieavond in Dronten, maandagavond. Maar hij bereikt precies het tegenovergestelde.

Net als ’megastal’ is ’familiebedrijf’ een vage notie waar je alle kanten mee op kunt. Bleker stelt het familiebedrijf tegenover de megastal, maar dat is een tegenstelling die niet opgaat. Er zijn hele grote familiebedrijven, binnen en buiten de sector. De Amerikaanse grondstoffenmultinational Cargill, een van de grootste bedrijven ter wereld, is een familiebedrijf. Hetzelfde geldt voor het bedrijf van Van Bakel, voor de holding van familie Pon en voor talloze andere bedrijven.

Bleker stelt ’familie’ ook tegenover grootschalige landbouw met filiaalbedrijven die in Chinese handen zijn. Hij vindt dat niks. Maar wie wel? Dat schrikbeeld komt volstrekt uit de lucht vallen. Met zulke redeneringen is de discussie niet gediend. Het woord ’familiebedrijf’ roept een knus gevoel op, maar is als basis voor beleid drijfzand.

Ervaring leert dat voor je het weet dergelijke mis-begrippen toch in beleidsstukken opduiken en de politieke discussie gaan beheersen. Daar zit niemand op te wachten. Hou het liever duidelijk.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  auteur AGD media. verleng stuk van boeren bedrog organisatie
  Z.L.T.O. Weet donders goed wat bleker bedoeld met familie bedrijven, En wat die Chinezen betreft ,daar had moeten staan
  De multinationals van boerenbedrog organisatie Z.L.T.O.

 • no-profile-image

  Jochum

  In Duitsland zijn er familiebedrijven waar de opa en de oma door blijven werken op het bedrijf tot ze niet meer kunnen.
  Ook de echtgenote werkt voor noppes mee.
  Alles uit plichtgevoel, je hebt toch alles voor het bedrijf over?
  Efficient hoeven de arbeidsuren dan niet meer te zijn.
  Voor een opvolger een totaal oninteressant bedrijf.

  Toch zijn juist die familiebedrijven succesvol die betaalde werknemers hebben en waar de boer er voor moet zorgen dat er genoeg omzet wordt gemaakt. En de gemakkelijkste weg is dan schaalvergroting.
  De eventuele opvolger kan dan een aantrekkelijk bedrijf overnemen.

  En wat de burger er van vindt?
  Die wordt bij de opvolging niet naar zijn mening gevraagd!

 • no-profile-image

  Ik denk dat Bleker met Familie bedrijf bedoelt het Papa - Mama bedrijf waar een gezins inkomen gelijk staat aan een boven modaal één mans / vrouws inkomen buiten de landbouw. Dit is al jaren de CDA benadering. Zo houdt je het voedsel pakket goedkoop en blijft er geld over voor de zgn. economische groei.
  Helaas is de schaalvergroting deze grens gepasseerd en komt er gedwongen een andere vorm van bedrijfstructuur. Dit kan ook Bleker met zijn no nonsens benadering niet voorkomen.

 • no-profile-image

  Han. Hoezo Heb je het opgegeven en laat je je tot Slaaf van de MULTINATIONALS maken, Ga zaterdag na Amsterdam demonstreren,
  Deze nieuwe beweging tegen de graai en macht cultuur van Banken en multinationals als Z.L.T.O is zeker niet meer te stoppen.

Of registreer je om te kunnen reageren.