305 x bekeken 2 reacties

Derogatie geen cadeautje

agd.media
De derogatie is niet een cadeautje waarvoor Nederland Brussel ieder jaar weer op zijn blote knieën dankbaar mag zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van het PRI in Wageningen waarover de SGP vragen heeft gesteld in de Tweede Kamer.

Het rapport, dat aanvankelijk onder het tafelkleed bleef, wijst uit dat op grasland een stikstofgift van 340 kilo per jaar nog mogelijk is zonder onacceptabele verliezen naar het milieu. Bovendien maakt het niet uit of die stikstof van dierlijke of van kunstmatige herkomst is.

De Europese nitraatrichtlijn kent een maximum van 170 kilo stikstof per hectare voor dierlijke mest. Nederland moet elke vier jaar weer knokken voor een ontheffing – derogatie – om 250 kilo te mogen gebruiken. Aangevuld met kunstmest is nu een totaal gebruik van 300 tot 350 kilo toegestaan. Het rapport van het PRI maakt duidelijk dat dit milieutechnisch allemaal geen probleem is. De volgende derogatie mag dus geen enkel punt van discussie zijn.

Voor de veehouders die alsnog mest moeten verwerken betekent dit onderzoek ook goed nieuws. Dierlijke mest is niet minder dan kunstmest. Voor mestgebruikers is er dus weer een reden minder om te kiezen voor kunstmest. Goed voor de afzetruimte voor verwerkte dierlijke mest en dus goed voor de veehouderij, zo’n onderzoek.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    goed nieuws, dat wat wij al uit eerdere onderzoeken weten ( 350 kg N uit dierlijke mest op grasland geen probleem voor grondwater) nogmaals bevestigd word. Echter derogatie is een politiek spel geworden en ook de milieubeweging lobbyt in Brussel( en in hun ogen is NL de meest vervuilde staat van europa) Het is dan ook afhankelijk van wie het meeste gewicht in de schaal kan leggen - en dit onderzoek kan daar zeker aan bijdragen- om de schaal in zijn voordeel te laten doorslaan. Daarnaast valt ook 30% van het akkerbouwland bij graasbedrijven die 70% grasland betelen onder de derogatie. En het is zeker nog wél de vraag wat de maximale N uit dierlijke mest op is op bijv. snijmais teelt. Dus is het erg afhankelijk van je bouwplan in hoeverre een evt.ruimere toekomstige derogatie voor een individueel bedrijf uitpakt.

  • no-profile-image

    Snappen jullie dan nooit eens een keer iets? De "deskundigen" zijn bezig hun enorme geblunder weg te werken. En het liefst zonder al te veel gezichtsverlies.

Of registreer je om te kunnen reageren.