7 reacties

Brandend geld

agd.media
Het geld brandt de melkveehouders in de zak. Het was niet de eerste de beste die dat zei, deze week op een bijeenkomst van vakbond NMV. Wim Thus is afdelingsdirecteur Landbouw bij Rabobank Nederland.

Hij weet heel goed wat er leeft in de sector en is meestal voorzichtig in zijn uitspraken. Deze keer dus niet. Hij zei met zoveel woorden dat de melkprijs nu te hoog is.

Om zijn stelling te onderbouwen wijst Thus naar de nog altijd bestaande quotumhandel die in Nederland het weligst tiert, en op de nog altijd hoge quotumprijzen. Melkveehouders kunnen zich volgens hem maar moeilijk beheersen.

Dat is lef hebben van Thus, want boeren horen niet graag dat het hen goed gaat. En melkveehouders al helemaal niet. Ze zijn daarvoor te bezorgd over de toekomst, die vol onzekerheden zit. Lagere melkprijzen, wegvallende marktbescherming, investeringen in mestverwerking, toenemende maatschappelijke druk. Geen wonder dus dat op Thus’ uitspraken heftig gereageerd wordt in de sector.

Maar de bankman heeft meer gelijk dan de respondenten willen. De opbrengsten van prijspieken zijn beter besteed aan echte investeringen dan aan productierechten, die al bijna geen betekenis meer hebben. Het lukt de melkveehouders maar steeds niet daaraan te wennen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Wat nog minder went is is dat Wim Thus bezig is met waar hij niet mee bezig behoort te zijn, namelijk aan het rabo'en, oftewel: ruim alle boeren op beleid.

 • no-profile-image

  Wat nog minder went is is dat Wim Thus bezig is met waar hij niet mee bezig behoort te zijn, namelijk aan het rabo'en, oftewel: ruim alle boeren op beleid.

 • no-profile-image

  Thus zou liever zien dat boeren investeren in grond, om zo de grondprijs hoog te houden. Ze zijn als de dood dat de grondprijs instort, want dat heeft geen kinderachtige gevolgen. De RABO is de eerste die met die gevolgen te maken zal krijgen. Grond moet je dus NIET kopen, want de prijzen storten binnenkort in. Quotum daarentegen is minder duur dan het lijkt. Immers, de fiscus betaalt er een flink stuk aan mee. In sommige gevallen betalen boeren nog niet de helft van de quotemprijs. Je zult wel gek zijn om je goede geld uit te geven om de RABO de hand boven het hoofd te houden.

 • no-profile-image

  Trouwens, ook voor de mestwet heeft het geen enkele zin om grond bij te kopen. Het is immers nog altijd: hoe intensiever hoe meer profijt je hebt (want hoe meer saldo je opbouwt) vóór je mest af moet zetten. Trap ook hier dus niet in!

 • theorikyreintjes1

  Wat drukker maken over de verdeling van de marge in de keten is belangrijker!
  Begin met de producent een eerlijk aandeel te geven! Dat komt ook direkt ten goede aan alle aan verwante bedrijven die ook hun aan deel leveren voor ons voedsel! Nu is boer de pispaal, hij ontvangt te weinig voor het product waardoor de anderen ook mee slachtoffer worden. Als er echte hongersnood komt zouden ze het dan leren? Door dat mensen die achter over liggen op dit moment , komt het wiel niet aan het draaien! De banken moeten werken!!!!

 • theorikyreintjes1

  Wat drukker maken over de verdeling van de marge in de keten is belangrijker!
  Begin met de producent een eerlijk aandeel te geven! Dat komt ook direkt ten goede aan alle aan verwante bedrijven die ook hun aan deel leveren voor ons voedsel! Nu is boer de pispaal, hij ontvangt te weinig voor het product waardoor de anderen ook mee slachtoffer worden. Als er echte hongersnood komt zouden ze het dan leren? Door dat mensen die achter over liggen op dit moment , komt het wiel niet aan het draaien! De banken moeten werken!!!!

 • Sjaak

  De banken werken volop, ook altijd gedaan!
  Zij gaan voor rendement, het liefst zo hoog mogelijk, zowel op korte als op lange termijn. Zij schuwen dan ook geen inpopulaire maatregelen, zoals reorganisaties en saneringen...
  Dat wij boeren te weinig betaald krijgen en ons tot pispaal verlagen hebben we volledig aan ons zelf te danken! Wij boeren, op enkele uitzonderingen na, zijn bereid om voor niks te werken, vaak op basis van emotionele motieven en stellen rendement op de achtergrond en idd. daar wordt (on)dankbaar gebruik van gemaakt en ik geef ze geen ongelijk....de boeren moeten rendement zwaarder mee laten tellen en op basis daarvan beslissingen nemen, waarbij zelfs verkopen of saneren economisch perspektief kan gaan bieden!

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.