Redactieblog

396 x bekeken 11 reacties

'Boerenkans' overbodig

Boerenkans is een driejarig project om boeren te wijzen op kansen voor een tweede carrière. Buiten de landbouw. Het Ministerie van Economische zaken, Landbouw en Innovatie betaalt het.

Een nobel streven. Boeren die het niet meer kunnen bolwerken, helpen bij het vinden van een nieuwe baan. En steunen bij het emotionele rouwproces dat gepaard gaat met het stoppen van het bedrijf. Doorverwijzen naar een netwerk van hulpverleners en adviseurs. Wie kan er wat op tegen hebben?

Niemand toch? Vroeger was er een saneringsfonds, waar stoppende boeren een beroep op konden doen. Nu is er een stel ambtenaren om de wijkende boeren de weg te wijzen naar een andere baan, zodat ze zich zonder financiële steun (saneringsfonds) kunnen redden.

En toch zit het mij niet helemaal lekker. Er is weer een ambtelijke club mensen samengesteld die op kosten van de Landbouwbegroting wegwijzer is voor de boer, die afscheid moet nemen van zijn bedrijf. Zo financiert het Ministerie van EL&I de wijkers in de Landbouw ten koste van de blijvers. In mijn beleving is het beter te investeren in de blijvers.

Er zijn genoeg instanties die zich bekommeren over mensen die werk willen hebben. En wie wil werken, vindt ook vaak werk. Daar is geen extra instantie voor nodig. Zelfs geen instantie met de mooie naam Boerenkans. (Die trouwens nergens op slaat omdat de boeren, waar Boerenkans zich op richt, hun kans als boer al hebben gehad.)

Voor hen zijn er genoeg instanties. Van UWV-werkbedrijf tot Standsorganisatie. Of gewoon een uitzendbureau. Boerenkans is dus overbodig omdat het andere instanties overlapt.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Vergaderboer wanneer maak jij er gebruik van??????????????

 • no-profile-image

  Ik heb contact gehad met Boerenkansen en het bleek dat ze zich niet alleen met wijkers bezig houden, maar ook blijvers helpen bij het herstructureren van het bedrijf om een nieuwe toekomst te geven. Dit alles tegen betaling van een vergoeding door de klant. waar vergaderboer zijn info m.b.t. Boerengeld uit de pot van EL&I is mij niet duidelijk. Voor wijkers bestaat de ZOB nog en die werkt alleen met >vrijwillegers<. Kost dus ook niet meer dan auto en telefoon / e-mail vergoeding.
  Ik ben bang dat de kosten veroorzaakt door de gedwongen stoppers in de varkenssector, vele malen de kosten van Boerenkansen bedragen en zal de blijversnog jaren lang achtervolgen via opcenten in de voerprijs. De industrie zal zijn verliezen willen compenseren.

 • no-profile-image

  josien kapma

  Wat een hard oordeel voor je collega's die niet verder kunnen. Ik ken het project zijdelings via een adviseur die een dag van Boerenkans had begeleid. Dagen later was ze nog vol van het familieverdriet van boeren die niet verder kunnen, 'heel heftig', vond ze het. Oftewel: het is geen ge-picknick met mensen die uit talloze instanties even lekker hun keuze maken.
  Het gaat om een groep die vaak helemaal geen hulp zoekt. Met Boerenkans lukt het een deel van hen te bereiken en een helpende hand te bieden bij het opnieuw op de rails zetten van leven, identiteit en werk.

 • no-profile-image

  Vergaderboer .Misselijk mannetje, Het stuk zegt heel veel over jou, Met de opmerking ze hebben hun kans gehad, Geef je ook aan niets en dan ook niets van boeren te begrijpen.

 • no-profile-image

  Monique Vos

  "En wie wil werken, vind ook vaak werk" en "....omdat de boeren, waar Boerenkans zich op richt, hun kans als boer al hebben gehad."

  Hier word ik nu ècht verdrietig van. Ik maak er verder geen woorden over vuil.

 • no-profile-image

  Mijn eerste reactie was ook: een hardvochtig stuk. Echt VVD, de sterke redt zich wel en de zwakke mag verkommeren. Toch is één ding waar: is het zinvol om hier weer een nieuwe organisatie voor in het leven te roepen? Er zijn al veel te veel instanties, die zich bemoeien met de zwakkeren in de samenleving. Nog meer instanties, die van overheidsgeld worden betaald, maken dat er op andere organisaties met nobele doelen wordt bezuinigd. DE komst van ee nieuwe breekt het oude af. Voor dat deel ben ik het dus eens met vergaderboer.

 • no-profile-image

  Vergaderboer vergeet in zijn relaas één belangrijk aspect: het feit dat hij nog vrolijk verder kan boeren komt door het feit dat hij zijn grond gekocht heeft. De (belastingvrije) overwaarde van de grond heeft hij al die jaren kunnen gebruiken om te investeren in zijn bedrijf. Hij heeft de mogelijkheid om deze toegenomen liquiditeit om te zetten in aftrekbare investeringen. En welk geld wordt er dus gebruikt om het bedrijf van Vergaderboer te ontwikkelen? Juist...OVERHEIDSGELD! Daarbij komt nog dat Vergaderboer door toegenomen zekerheden kan lenen tegen een lage rente. Ten koste van wie? Juist.....op kosten van die "losers", die, omdat de vergaderboeren een lage rente krijgen, worden geconfronteerd met een veel hogere rentelast. Niet iedereen heeft de mogelijkheden gekregen die Vergaderboer heeft. Maar goed, dit is wel weer erg hoog gegrepen natuurlijk.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer, waardestijging van grond leidt niet tot een toename van de liquiditeit maar tot toename van solvabiliteit.
  De financieringsmogelijkheid wordt op de eerste plaats bepaalt door de betalingscapaciteit. Dan door het ondernemingsplan en daarna pas door de zekerheidsstelling.
  Een boerderij kan een marktwaarde hebben van twee millioen, maar als de betalingscapaciteit (saldo) zodanig is dat de boer maximaal rente en aflossing kan opbrengen van een financiering van vijfhonderdduizend euro dan zal hij van de bank niet meer krijgen dan dat laatste bedrag.
  Bij het verkrijgen van financiering is niet uw pachtbedrijf de beperkende factor maar uw betalingscapaciteit voor rente en aflossing.

 • no-profile-image

  Mozes, waardestijging van de grond leidt tot toename van de solvabiliteit. Dat klopt. Maar je kunt door de waardestijging geld lenen, waarbij de solvabiliteit op een acceptabel niveau blijft staan. Dat geld kun je gebruiken om te investeren om op die manier je bedrijf meer rendabel te maken. Als pachter heb je die mogelijkheid niet; banken hanteren een maximum leenbedrag van 5000 euro per ha. En zelfs dát is voor veel pachters al veel te hoog.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer, je kunt door waardestijging van grond geen geld lenen. De betalingscapaciteit wordt er immers niet anders van. De beperkende factor in de agrarische sector is vrijwel altijd de betalingscapaciteit niet de solvabiliteit.

 • no-profile-image

  Die betalingscapaciteit wordt toch vanzelf groter als je de juiste investeringen weet te doen. Ik bedoel dan investeringen die opleveren, dus geen nieuwe tractor, maar bv. melkquotum. Deze leningen krijg je heus wel los bij de bank, je eigen vermogen (zekerheden) zijn immers toegenomen.

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.