Redactieblog

2 reacties

Blij met meer vrouwen?

LTO Noord wil meer vrouwen in de besturen. Zijn we daar blij mee?
Gedeeltelijk. Vooropgesteld, ik vind het prima dat meer vrouwen aan het roer komen. De opmars moet echter een gevolg zijn van kwaliteit, niet van het vrouw-zijn.

Dan komen we bij de kwaliteiten van de vrouwen, die al in de Agritop zitten. Stuk voor stuk bestuurders, die zich uitstekend kunnen presenteren. Daar kunnen de mannen een puntje aan zuigen.

Wat opvalt is dat ze veel feller zijn dan mannen. Maar ook eenzijdig en rechtlijnig in hun stellingname. Neem oud-minister Verburg. Ze zorgde ervoor dat op haar ministerie de vrouwen in de hogere functies in de meerderheid zijn. Dat zag je terug in haar beleid. Zoals bijvoorbeeld bij de liberalisering van de zuivel. De meeste landen twijfelen aan volledige liberalisering, maar Verburg hield haar lijn in stand, evenals haar vrouwelijke collega in Denemarken.

Andere voorbeelden van rechtlijnigheid en denken met oogkleppen op zijn Marianne Thieme en Sieta van Keimpema. Ze staan voor een heel smal principieel belang. Dat doen ze vol overgave. Om jaloers op te worden. Thieme bereikt zo nu en dan ook nog resultaat. Van Keimpema niet. Dat doet niets af aan haar inzet en de waardering van haar volgelingen.

Prima vrouwen dus. Alleen actief op de verkeerde plaats. Wat zou het fijn zijn wanneer ze hun capaciteiten zouden inzetten op een plek, waar ze de totale landbouwsector op een hoger plan tillen. LTO moet zoeken naar dat soort vrouwen.

Eén uitzondering moet genoemd worden: Annechien ten Have. De varkenshouders mogen blij zijn met deze leider. Die heeft echt kwaliteit.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Vergaderboer is eigenlijk tegen vrouwen in besturen. Zo meteen komen ze zijn vrouw vragen voor een bestuur, dat is voor Vergaderboer niet leuk. Want dan moet hij thuis aan de gang en daar heeft hij geen zin in.

  • no-profile-image

    Net alsof bij de LTO alle mannen prestatie afleveren.Een vrouw voor de presentaties omdat ze durft te verwoorden,waar mannen graag omheen draaien.Dan50%50%Als de LTO nog voor het gezinsbedrijf is? meestal de helft van het gezinsbedrijf.Maar gezien waar ze voor praten is 10%vrouw voldoende voor de inbreng,geen gezinsbedrijven.Ook een smal belang met oogkleppen.

Of registreer je om te kunnen reageren.