Redactieblog

690 x bekeken 12 reacties

€6 miljoen over de balk

Twee vakbeurzen in één maand is gekkenwerk. Helemaal geen beurs is daarentegen ook wel erg karig. Een dagje uit doet een mens goed.

De Landbouwdagen Intensieve Veehouderij in Hardenberg lopen ten einde. Eerder deze maand had de beurs in Den Bosch plaats. Twee beurzen voor grotendeels dezelfde doelgroep in één maand, dat lijkt mij teveel van het goede. Zo dachten ook een aantal bedrijven in de periferie erover. Die lieten de Landbouw Vakbeurs in Den Bosch voor wat die was en huurden geen standruimte. Een paar voorbeelden: Boerenbond Deurne, Vion, Varkenshandel Vaex en veevoederbedrijf Nijssen Granico.
Ik denk een terechte beslissing van deze bedrijven. Temeer omdat begin volgend jaar een beurs plaatsheeft in Venray die volgens de bedrijven goedkoper is dan in Den Bosch. Het is niet meer dan normaal dat bedrijven nadenken over hoe zij hun marketingbudget inzetten. Het draait om kostprijs in de sector, en anders niets.

Leuk uitje

Om daarentegen helemaal geen beurzen te organiseren, lijkt mij ook niet de oplossing. Onder boeren bestaat nog steeds veel behoefte om een dagje op een beurs rond te kuieren. Dat bleek gisteren wel, toen ik zelf in Hardenberg was. Gezellig wat praten onder het genot van een hapje en drankje, dat waarderen veel mensen. Tussen deze ‘dagjesmensen’ zitten ook beursbezoekers die gericht op zoek zijn naar producten en informatie. Die verenigen het nuttige met het aangename.

Niet afschaffen

Er bestaat dus zeker behoefte onder boeren om naar een beurs te bezoeken. In Hardenberg waren zo’n 300 standhouders. Stel dat die gemiddeld €20.000 uitgaven aan huur, consumpties, vrijkaartjes en personele kosten. Dan vloeit er, indirect, €6 miljoen boerengeld uit de sector. Op zich jammer.
Het boerenbestaan wordt daarentegen in rap tempo zakelijker. Als er nu ook nog een keer geen geld meer is voor een beurs, wat blijft er dan nog over om naar uit te kijken als boer zijnde? Bovendien komt het geld toch niet terug bij de boer als de periferie massaal zou besluiten om niet meer naar beurzen te gaan. De kostprijs zal verder zakken en de consument is de lachende derde. Dus jaarlijks een beurs in Nederland, dat lijkt mij verdedigbaar.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Varkenshouder

  Laat iedereen de laatste drie zinnen nog eens goed lezen, komt hier op neer: Het maakt niet uit of je nou veel of weinig kosten maakt in de NL varkenshouderij. Alles wordt verwerkt in de consumentenprijs. Gelukkig maar, wonen we in Nederland toch op een eiland......

 • no-profile-image

  abraham

  Als dat het enige is waar je als boer naar uit kijkt dan moet je toch gaan afvragen of je wel plezier aan je werk beleeft. Dan maar geen broodje beenham.... Verder denk ik dat de beurzen qua informatie ver achter het internet aanlopen. Daar kun je veel effectiever informatie vergaren volgens mij. Gezellig is het wel.

 • no-profile-image

  Hendrik de broer van Gait

  Lang geleden dacht men in termen van kostprijs van grondstof plus een beetje maakt de consumenten prijs. Die tijd is al lang voorbij meneer van Dooren. De kostprijs van wat een boer produceert en de consumentenprijs hebben niets met elkaar van doen. Dus als er minder beurzen zijn zal de consument daar niet van profiteren. Dat consumenten niets of weinig voor hun voedsel willen betalen is een LTO item wat gewoon niet klopt. Ik kom elk weekend in een of meerdere supermarkten en weet wat levensmiddelen kosten. Die zijn helemaal niet laag en staan in geen verhouding tot wat de boer er voor krijgt.
  Stel een braadkuiken heeft een kostprijs van 80 cent per kg. In de winkel liggen deze te koop voor ca. € 4,50 per kg. Een Volwaard kuiken heeft een iets hogere kostprijs, zeg 90 cent. Maar die ligt niet voor € 4,60 per kg. Hoe zou dat komen meneer van Dooren?

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  Kees denk even mee met het idee dat de beurzen toch stoppen en de boeren toch blijven uitgaan. De beursbezoeken worden dan omgezet in bijvoorbeeld vakantie. Dan verdwijnt er ook geld, maar hoeveel? Laten we van die 6 miljoen uitgaan en verdelen over het aantal boeren, 100.000? dat is dan 60 euro per boer. Probeer maar eens voor 60 euro vakantie te houden en vervangende arbeid komt er nog eens over heen. Kees ga jij maar op vakantie dan ga ik wel naar de beurzen.

 • no-profile-image

  Jan

  Een nul teveel Zandbergen. Tachtig procent van de varkens, kippen en kalveren liggen op 5000 bedrijven. En dan is het 1200 euro per bedrijf. Voor degene die komt pennen graaien en zich vol komen eten en drinken, is ook wel wat anders te bedenken.

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  @Jan je vergeet in je berekening nog om overige dieren o.a. rundvee, paarden, eenden, herten enz te vernoemen. Wat dacht je van akkerbouw, tuinbouw, loonwerk.....

 • no-profile-image

  Jan

  De beurs van 6 miljoen euro, waar het in deze column over gaat is alleen die van de varkens, kippen en kalveren. De berekening van 1200 euro per bedrijf klopt.

 • no-profile-image

  jaco

  ik vind hardeberg just lekker dicht bij
  en het is voor mij dicht bij
  en als ik naar den boch dan ben ik meer aan het reizen om daar te komen

  ik blijf naar hardenberg gaan

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  Jan ga dan voor alle varkens,kippen en kalveren in combinatie van intensief, op hoeveel bedrijven kom je dan uit? Hoeveel bedrijven met varkens,kippen en kalveren sluit je uit om met de berekening mee te nemen? En hoe dacht je over kalveren op een rundveebedrijven of op een jongveeopfokbedrijf dan? Kunnen die dan niet intensief worden gehouden dan?

 • no-profile-image

  W Zandbergen

  Voor wie denkt dat Jan,brabant nu toch nog gelijk heeft het volgende namelijk: Op bedrijven waar kalveren worden geboren en binnen een maand verkocht worden heeft afwissellend het ene moment wel 1 of meer kalveren om vervolgens geen kalf te hebben. Een dergelijk bedrijf behoord dan het ene moment tot de 5000 bedrijven met 1200 euro kosten en op het andere moment niet tot de 5000 bedrijven me 1200 euro kosten. Jan kan 1 ding goed rijk rekenen en arm tellen

 • no-profile-image

  Hendrik de broer van Gait

  Geen van de berekeningen kloppen omdat een groot deel van de bezoekers Duitsers zijn.

 • no-profile-image

  Luna

  Ga investeren in de toekomst,
  Ga investeren in:
  Groente/granen/fruit en kruiden, dat = de Toekomst.
  Beter voor alles wat leeft op deze aarde.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.