173 x bekeken

Wereldeconomie groeit sneller dan verwacht

De wereldeconomie groeit dit jaar waarschijnlijk iets harder dan verwacht. Dat blijkt uit een prognose van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Aanvankelijk werd een groei van 4,2 procent verwacht, maar omdat de Amerikaanse economie beter is gaan presteren is dit cijfer tot 4,4 procent bijgesteld. Er zijn ook risico’s. Met name de instabiele situatie in de zwakke eurolanden, maakt het economisch herstel onevenwichtig.

De sterkste groei vindt net als vorig jaar plaats in opkomende economieën, vooral in Azië; het aandeel van deze landen in de totale groei is zo’n tweederde. Hier zijn echter ook bedreigingen. Hoge inflatie en sterk stijgende huizenprijzen zouden wel eens een einde kunnen maken aan deze economische spurt. Afrikaanse landen doen het volgens het IMF relatief goed; de groei van de landen ten zuiden van de Sahara blijft met 5,5 procent maar net achter bij Azië.

Centrale banken zien niettemin vooralsnog geen reden tot wijzigingen van de belangrijkste rentetarieven. Eerder deze maand liet ECB-president Jean-Claude Trichet de rente in de eurozone al ongemoeid, die zich al sinds mei 2009 op hetzelfde niveau bevindt. Afgelopen week maakte ook de Amerikaanse Fed bekend voorlopig geen aanpassingen door te zullen voeren.

Ondanks de risico’s in een aantal eurolanden blijkt uit onderzoek van de Europese Commissie dat het vertrouwen van het bedrijfsleven in de economie toeneemt. De index die Brussel hiervoor gebruikt steeg de afgelopen maand van 4,9 naar 6. Ondernemers zijn daarmee positiever ingesteld dan consumenten, bij wie het vertrouwen juist van 11,2 naar 11 is gedaald.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.