243 x bekeken 2 reacties

Weidegang serieus nemen

agd.media
Moet de koe in de wei of mag de koe in de wei? Over die vraag gaat het deze winter bij FrieslandCampina. Het coöperatiebestuur wil de trend dat koeien steeds minder in de wei komen, een halt toeroepen. Het is een heikele maar noodzakelijke discussie.

De rundveehouderij heeft nog altijd een ijzersterk imago. Zuivel staat bekend als gezond, de koeienboer als iemand met hart voor vee en landschap. Dat imago legt bovendien geen windeieren. Het is de basis onder de bereidheid van consumenten om zuivel te kopen, en van de politiek om rundveehouders ondernemersvrijheid te bieden.

Wat het betekent als zo’n imago ontbreekt, weet de varkenshouderij als geen ander. De koe in de wei is de hoeksteen voor dit imago. Daarom is het zeer toe te juichen dat FrieslandCampina werk maakt van een concrete richtlijn, en zelfs verplichting overweegt.

Weidegang is lastig in te passen in moderne, grootschalige veehouderij. Er zitten zelfs minder duurzame kanten aan, zoals een hogere ammoniakuitstoot. Maar dat mag geen reden zijn om de koeien binnen te houden. Ondernemers moeten weidegang als randvoorwaarde erkennen in hun bedrijfsontwikkeling.

Het is aan de coöperatie om een systeem te bedenken dat werkbaar is voor ondernemers en overtuigend voor de consument. Die laatste zal geen genoegen nemen met alleen wat kalfjes in de voortuin.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Voor de cooperatie is er maar 1 middel om te zorgen dat de ondernemer zijn koeien in de wei te laten, namelijk: GELD. Zoveel meer geld verschil in de uitbetaling dat wie zijn koeien binnen laat beseft zichzelf te kort te doen.

  • no-profile-image

    Ellen

    Er zullen genoeg boeren zijn waarbij grazen een probleem zou kunnen opleveren, maar de voordelen van grazen op gezondheid en arbeids besparing zijn zeker te overwegen! Nou hopen dat FrieslandCampina er ook wat extra geld voor wil geven ja...

Of registreer je om te kunnen reageren.