Redactieblog

5 reacties

We blijven achter bij Denemarken

Grote melkveehouderijbedrijven in Nederland? Kom nou. In vergelijking met Denemarken zijn onze bedrijven klein.

De cijfers wijzen het uit. In Denemarken hebben de veehouders gemiddeld bijna 143 koeien. In Nederland zitten we zo ongeveer op de helft van dit aantal.

Deze gegevens bewijzen in ieder geval twee dingen. Ten eerste dat het gekrakeel over grote bedrijven in Nederland onzin is. De meeste bedrijven zijn gewone familiebedrijven, die gerund worden op een bijna ouderwetse manier. Een klein aantal groeit groter en heeft een moderne bedrijfsvoering. Vaak nog diervriendelijker dan de ouderwetse bedrijven, die niet veel anders boeren dan dertig jaar terug. En sindsdien is toch wel veel veranderd.

Dat hebben de grote boeren goed begrepen. Niet voor niets zie je die regelmatig in het nieuws verschijnen met verrassende nieuwe stallen. Koeien krijgen waterbedden, een betere vloer en de mogelijkheid buiten te lopen. Men verstaat de tijd. Zowel wat betreft het dierenwelzijn als de schaalgrootte.

En dat is het tweede punt. Vooral hier valt nog veel aan te doen als we naar Denemarken kijken. De bedrijven zijn daar twee keer zo groot als bij ons en de kostprijs lager. Onze directe concurrent op de Europese en wereldmarkt. Terzijde: verstoren de grote bedrijven het Deense Landschap? Ik dacht het niet.

Daarom is er maar één toekomst voor de Nederlandse melkveehouderij: groter worden, een lage kostprijs hebben en diervriendelijke stallen met weidegang of een uitloop bedenken. Plus aanvaardbare stalvormen met passende erfbeplanting. Dan verdampt de discussie over megastallen ook.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Nederland moet niet zeuren maar door duwen. Er moet ontwikkeld en gesaneerd worden om de bedrijven overeind te houden. Maar op de eerste plaats moet en de producten goed betaald worden anders kan het niet uit.Men moet ophouden dat het anders moet, ouderwets en kleinschalig is dodelijk. Al die onzin jaagt alleen de kostprijs veel omhoog. Daar zit de consument niet op te kijken! Hij wil een goed product tegen een redelijke prijs!! Laat aldie onzinnige regels weg en kom alleen met regels die wat toevoegen!!!

 • no-profile-image

  Helemaal eens, veel van die bestuurders zitten er voor zichzelf.
  De fuctionarisen zijn vaak arogant. Dit mag een voorzitter van de cooperatie niet accepteren.Zij staan in dienst van de leden en daar moeten ze goed mee omgaan.Ze hebben zich zelfs beestachtig gedragen en dit kan nooit. Zulke figuren moeten meteen ontslagen worden. Dit is ook het grote probleem van de cooperatie. Goed samenwerken voor een redelijkopbrengst moet voorop staan. Ik wil nooit lid zijn van een club die met het geweer op je gericht, maar moet doen wat zij willen. En dit dat je weet dat je oneerlijk behandeld wordt. Er worden wat spelletjes gespeeld waar je broek van afzakt!

 • no-profile-image

  Vergaderboer gaat behoorlijk in de fout op 3 punten want 1 hij vergelijkt het gemiddeld van Denemarken en Nederland waardoor het lijkt dat Nederland geen grote bedrijven heeft en Denemarken alleen maar grote bedrijven heeft, waarom zou Nederland geen grote bedrijven hebben? En 2 dat er maar 1 toekomst is: groter worden. Kostprijs verlaging kan ook heel goed zonder groei, terwijl bij groei maar de vraag is of je kostprijs stijging kunt voorkomen. 3 vergaderboer vergelijkt Nederland met buitenland (Denemarken) maar ga eens kijken hoe het in Nederland is in vergelijking met het verleden. Dan hoef ik alleen maar te kijken naar her aantal koeien van mijn vader, in 1955 had hij er 25 en daarmee een groot bedrijf, zet daar tegen over het aantal van 60 in 1983, meer dan een verdubbeling, maar inmiddels een klein bedrijf. Een paar vragen aan vergaderboer wanneer is een bedrijf groot genoeg om niet meer te behoeven groeien? Hoe zit het met personeel, wel een enorme kosten post, levert dat dan ook een groei per arbeidsplaats op?

 • no-profile-image

  De vragen van W Zandbergen wil ik onderstrepen en herhalen!!!... Dierenvriend 1 wil uitbreiden en tevens een betere prijs ontvangen ??? Dat willen heel veel mekveehouders!!!, maar overaanbod drukt de opbrengstprijs naar beneden!!!... Dat kan het netto-resultaat uiteindelijk toch nog negatief be-invloeden. Nu de voerkosten stijgende zijn zal het ook in Denemarken niet alleen rozegeur en maneschijn zijn voor de melkveehouders. denkt o.g.t.

 • no-profile-image

  vergaderboer schrijft maar wat, maar goed, het agd zal hem desondanks goed betalen
  zinloze discussie als je 150 melkkoeien al groot vind
  ook aan een stal kun je niet zien of er nu 150 of 200 koeien in gaan
  1000 of meer wordt een klein beetje mega
  verder zijn de bedrijven in Denemarken misschien iets groter,
  dat komt mede door de gemakkelijker financiering in het verleden
  financiering op vermogen (Denemarken) of financiering op inkomen (Nederland). het maakt veel uit.
  wat beter is? Ik weet het niet, feit is wel dat veel Deense bedrijven vorig jaar zwarte sneeuw zagen
  in het vervolg een beetje meer diepgang in je stukjes vergaderboer

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.