Redactieblog

486 x bekeken 2 reacties

Vreemdelingenhaat

Ecologen hebben bezwaren tegen exoten. Waarom eigenlijk, natuur is toch dynamisch?

Ecologen hebben bezwaren tegen exoten. Waarom eigenlijk, natuur is toch dynamisch? Een poosje geleden waarschuwde de nieuwe
Voedsel en Waren Autoriteit voor de verspreiding van de ambrosia. Dat is een schadelijk akkeronkruid, dat door de klimaatverandering hier oprukt.

Recent was ik op het Waddencongres, een bijeenkomst van wetenschappers die iets van de Waddenzee weten. Onder ecologen bleek er grote opwinding over de Japanse oester. Dat dier heeft zich, weer vanwege het klimaat, in de Waddenzee gevestigd. En daar hoort hij niet, vindt men. Dat niet alleen, hij verdringt andere oesters. Sommige vogels kunnen hem niet open bikken, met als gevolg dat die vogels honger krijgen. Bovendien blijft het niet bij de Japanse oester. Een Duitse collega legde uit dat er nog meer ongewenste planten en dieren op ons af komen. Ecologen willen daarom veel geld voor onderzoek naar deze illegalen, en natuurlijk naar manieren om ze weer weg
te krijgen. Met de Japanse oester als eerste doelwit.

Mijn opmerking dat de opkomst van de Japanse oester goed past bij een dynamisch zeesysteem, viel niet in goede aarde. Een beetje raar, want alle aanwezigen waren het er wel over eens dat de Waddenzee een dynamisch systeem is. Tegelijkertijd wil men echter streven naar ‘houden zoals het is, of was’. Of de ambrosia al bij Harlingen gesignaleerd is, weet ik niet, maar die zal ook wel niet welkom zijn in het dynamische Waddensysteem. Net zo min als de Nijlgans. Het zijn allemaal illegalen. Het liefst leverde men al deze vreemdelingen af bij het uitzetcentrum in Ter Apel.

Ik hoop dat het verstand het uiteindelijk gaat winnen, het zijn toch allemaal mensen die hebben doorgeleerd. Dynamiek betekent dat dingen veranderen onder druk van omstandigheden. Klimaatverandering is zo’n omstandigheid. Ik ben er vooreerst niet van overtuigd dat
ambrosia en Japanse oester erger zijn dan grote berenklauw of oorkwal. Wellicht dat die twee ooit naar Japan emigreren. Ter vervanging van de Japanse oester.

Foto

Laatste reacties

  • no-profile-image

    bison rancher

    Als ik zo de hollandse populatie bekijk is de invasie van uitheemse levens vormen niet alleen het geval met planten en diersoorten.

  • no-profile-image

    Gov

    Als je wat onderzoek leest over xenofobie en hoe die zich heel eenvoudig ontwikkelt (postvat) in mensen en je leest de literatuur over "invasieve exoten" erop na dan zie je dat hier sprake is van een normaal, menselijk (maar weinig wetenschappelijk) verschijnsel: vreemdenlingenhaat. Al siemand in de cultuur zou zeggen: alles moet in NL worden zoals het in 1850 was en alle buitenlandse muziek, eten, rassen etc moeten weg want dit is beter, dan werd ie vierkant uitgelachen. Door de meesten. In de natuur zijn er veel ecologen het doodnormaal....En zoals vaker met vreemdelingenhaat is er geen bewijs voor kwalijke invloeden, tenzij je elke invloed "kwalijk" vind. Massaal uitsterven door nieuwkomers: komt op continenten zo goed als niet voor. |Goed onderzoek wijst dit uit. Dus bedankt voor jezinnige stuk: ecologen hebben nog veel te leren en laten zich nu leiden door dat wat gemeengoed is onder ecologen: vreemdelingenhaat.

Of registreer je om te kunnen reageren.