290 x bekeken 1 reactie

'Vreemd dat Hans de melk uit Nederland niet gezond vindt'

Anne Mieke Ravenshorst
Boeren letten op hun kosten en op dierenwelzijn, schrijft Albert Altena in een reactie op Hans Baaij. Daarbij hebben ze zich te schikken naar de supermarkten. En hoort vleesconsumptie er gewoon bij.

Hans Baaij, directeur van Varkens in Nood, houdt in agd.media van 14 januari weer zo’n pleidooi om de sector de nek om te draaien. Iemand kan urenlang lullen, zonder iets vruchtbaars te zeggen.
Om het hoofd boven water te houden is het noodzaak je te onderscheiden van je collega’s (lees: concurrenten, ook in het buitenland). Meer biggen per zeug betekent minder kosten per big. Als dit minder gezonde dieren zou opleveren, snijdt men zichzelf in de vingers.
Zo is het ook bij mijn eigen melkveehouderij. Een koe met iets te veel melkopdruk, wordt om problemen te voorkomen, consequent teruggefokt op meer exterieur. Alleen een goed welzijn produceert!

Dan de opmerking dat de winst verdwijnt naar Ahold. Een goede zienswijze, maar levert zo’n commentaar ook iets op? Marktwerking is een zeer moeilijk, zo niet onmogelijk bastion om bij te sturen. De klant is koning en we zien overal dat de kleine buurtwinkels hun deuren sluiten omdat de klant kiest voor de goedkopere supers. Wij als producent hebben ons te schikken. Als Hans Baaij vlees wil van een zeug die maar 5 biggen werpt per jaar, prima, maar alleen als er ook kostendekkend voor betaald wordt. Tachtig procent zegt biologisch te willen, omdat men ’denkt’ dat dit beter is voor de dieren, maar als slechts 2 procent ook echt bereid is meer te betalen, dan loopt alles spaak.

De weidevogels zouden verdwijnen door groen Engels raaigras. Ik zou maar eens gaan denken aan de steeds verdergaande verschraling van de gronden. En als je echt wilt zien wat de grootste veroorzaker is van de teloorgang van de weidevogels, dan zou ik maar is een keer heel vroeg opstaan om de grote gevechten voor lijfsbehoud van de weidevogels te aanschouwen.
Ook volgens mijn nestzoekers en beschermers is predatie door andere dieren het grootste probleem. Maar als het een geitenwollenclub lukt om een boomkap te voorkomen omdat er een kraaiennest inzit , is het realistische verstand ver te zoeken.

De Chinezen halen helemaal van hier hun melk voor de allerbelangrijkste voeding die er is, namelijk die voor de baby’s. Vreemd, dat Hans de melk niet erg gezond vindt.

Mensen als Hans Baaij willen hun passie opdringen aan andere mensen en zeggen dat vleesconsumptie onverantwoord is voor het milieu. In bijbelse verhalen komt dit leefpatroon zelfs al naar voren, het hoort er gewoon bij. Als ik de verhalen aanhoor van de tegenstanders, moet ik steeds vaker denken aan de verfoeilijke apartheidspolitiek van weleer in Zuid-Afrika. Als de bus (lees: aarde) vol is, moeten de zwarten (dieren) plaats maken voor de blanken (mensen). Wat ik wil zeggen is: wij moeten onze eigen menselijke voortplantingsdrift eens goed onder de loep nemen, want de dieren hebben in ieder geval geen milieubelastende auto voor de deur staan, geen computer nodig en zo kun je nog wel een poosje doorgaan.
Als we dan toch een voorspelling moeten doen voor het jaar 2050, in het geval mensen als Hans Baaij het voor het zeggen kregen: er kan niet meer verdiend worden, om ook daadwerkelijk sociaal te zijn voor onze medemens.

We zullen terdege moeten ageren op groeperingen als Varkens in Nood. Een moeilijke klus, want we moeten ons beseffen dat afbraak zoveel gemakkelijker is dan opbouw.

o Albert Altena is melkveehouder in Lutten

Eén reactie

  • no-profile-image

    Albert, ik kan niet anders dan het met je eens zijn. Je vergelijking met de appartheid is boeiend, maar je bent nog lief geweest tegen Varkens in Nood e.d. clubs. Ik durf te beweren dat nu de aardkloot vol zo niet over vol wordt, de heer Hans e.d.z. het liefst alle vleeseters met de vlees producenten voorop van de aardbol zou verjagen. Je opmerking over >voortplantings drift< onder schrijf ik helemaal. Alhoewel ik weet dat zogauw we dit probleem tackelen, de politiek in de problemen komt, omdat ze geen economische groei meer kunnen laten zien en hun waarde vaste pensioenen al helemaal in de problemen komen. Wie zorgt voor onze goedkope handelswaar als er geen arme sloebers meer zijn met (te) veel kinderen om te werken voor minder dan een honger loon.

Of registreer je om te kunnen reageren.