Verdeelvraagstuk

agd.media
Nog nooit eerder waren de voedselprijzen in de wereld zo hoog.

De voedselindex van wereldvoedselorganisatie FAO steeg in december naar 214,7 punten; 4,2 procent hoger dan in november. Basis voor de index is de prijs van graan, vlees, suiker, zuivel en plantaardige olie op de wereldmarkt.

Krapte is de belangrijkste oorzaak van de prijsstijging. Als gevolg van extreme weersomstandigheden in 2010 zijn de voorraden sterk gekrompen. Door extreme kou, hitte en regenval in belangrijke productiegebieden was de oogst aanzienlijk lager.

Graan werd 39 procent duurder ten opzichte van december 2009, suiker 18 procent, vlees 19 procent. Alleen zuivel (-3,3) werd goedkoper. Een leek zou verkeerde conclusies kunnen trekken: boeren doen goede zaken. Het is maar ten dele waar, zeker voor Nederland. De graanprijs is goed, maar kan deze een verloren aardappel- of uienoogst opvangen? Wat zegt een hogere suikerprijs als niet alles is geoogst?

Graan is een grondstof voor veevoer. Voor dierhouders betekenen de hogere prijzen een stijging van de kostprijs; vooral wrang als de opbrengstprijs van melk, vlees en eieren achterblijft. En dan is de vraag hoeveel aan de strijkstok van handelshuizen, verwerkers en speculanten blijft hangen. De voedselmarkt is vooral een verdeelvraagstuk.

Of registreer je om te kunnen reageren.