Redactieblog

225 x bekeken

Steeds meer bedrijfsverplaatsingen op eigen initiatief

De handel in agrarisch vastgoed moet volledig uit de agrarische sector komen. Dat blijkt tijdens de presentatie van de jaarcijfers van de vakgroep agrarisch vastgoed van makelaarsorganisatie NVM.

De handel in complete bedrijven ligt op een laag niveau. Bedrijfsverplaatsing omdat bedrijven worden uitgekocht door projectontwikkelaars komt vrijwel niet meer voor.

Door de economische crisis investeren gemeenten niet meer in grond voor de aanleg van nieuwe woonwijken of industrieterreinen. ”De verwachting is dat ze voorlopig ook niet op de markt komen, omdat ze grote moeite hebben om hun grondportefeuille te beheren. Bij verschillende gemeenten is er te veel grond in voorraad, terwijl ze nu moeten bezuinigen”, legt de NVM uit.

Projectontwikkelaars zitten doorgaans ook ruim in de grondportefeuille. ”Er is op dit moment weinig warme grond”, aldus makelaar Arjan van der Waaij van Drieklomp makelaars. ”Maar wanneer de economie en de huizenmarkt weer iets aantrekt, komen projectontwikkelaars mogelijk weer in de markt. Ze willen daarmee regionale overheden voor zijn”, schatten de makelaars in.
In de tussentijd droogt het aantal boeren dat met een dikke portemonnee op zoek is naar een nieuwe bedrijfslocatie op. Ook het aantal bedrijven dat moet verplaatsen omdat ze zijn uitgekocht voor natuur neemt af. ”Zeker met het terughoudende natuurbeleid dat staatssecretaris Henk Bleker heeft aangekondigd, zal ook deze groep kopers kleiner worden”, voorzien de makelaars.

”Het zoeken van een nieuwe bedrijfslocatie is voor deze ondernemers het makkelijkst. Nu hebben we meer te maken met bedrijfsverplaatsers die op eigen initiatief willen verplaatsen. Dit gaat vooral om ondernemers die vergunnigstechnisch op de huidige locatie niet meer kunnen uitbreiden. Ze verplaatsen dan naar een andere locatie van dezelfde omvang, maar mét uitbreidingsmogelijkheden”, legt makelaar Jan Tjeerdsma van Schelhaas makelaardij uit.

De werkwijze bij deze bedrijfsverplaatsing is erg intensief. ”Vaak wordt het bestaande bedrijf opgesplitst en verkocht aan de naastgelegen bedrijven. Hierbij moet natuurlijk wel alles kloppen. Het kan niet zo zijn dat de helft van het bedrijf wordt verkocht, terwijl de andere helft niet door gaat. Dan kan de verplaatsing niet door gaan”, benadrukt Tjeerdsma. Dergelijke intensieve processen kosten veel tijd. ”Het komt niet heel veel voor, maar we hebben nu toch al enkele gevallen gehad.”

De NVM merkt dat het aanbod van bedrijven het afgelopen jaar fors is toegenomen, met name in de intensieve veehouderij. De vraag naar bedrijven is afgenomen. De bedrijven die te koop komen worden wel verkocht, maar de periode waarin de objecten te koop staan is langer dan vorig jaar.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.