219 x bekeken

Olievlek

agd.media
Het Duitse Qualität und Sicherheit-systeem kan in de prullenbak. Het systeem heeft niet kunnen voorkomen dat mogelijk al maandenlang verboden en met dioxine vervuild ’technisch vet’ uit biodieselfabriek Petrotec in het Duitse Emden in het veevoer terechtkwam. Een kwaliteitsborging stelt niets voor als je er niet op kunt vertrouwen.

Vettenleverancier Harles&Jentzsch stelde al in maart bij eigen laboratoriumtests vast dat er te veel dioxine in zijn producten zat, maar meldde dit niet aan de autoriteiten. Pas toen eind december voerfabrikant Wulfa-Mast aan de bel trok vanwege dioxinevervuiling, gaf het toe. Wulfa-Mast wist toen ook al een maand dat er iets niet deugde.

Inmiddels breidt het schandaal zich als een olievlek uit over Duitsland. Ruim 4.700 bedrijven zijn op slot gedaan. En wie zegt dat het hierbij blijft? Elke dag volgen nieuwe onheilstijdingen.

Harles&Jentzsch lijkt aansprakelijk. Maar kunnen de gedupeerde varkens- en pluimveehouders hun schade ook verhalen? De vettenleverancier zal niet zoveel spek op de ribben hebben. Schade als gevolg van verstoorde markten is al helemaal niet te verhalen.

De Duitsers zullen ongetwijfeld het kwaliteitssysteem aanscherpen. Voor Nederland – als belangrijk exportland - heeft dit ook consequenties. De vraag is of de huidige systemen Trusq en Safe Feed afdoende zijn. Zij zijn al wel strenger dan het Duitse Q&S-label. De komende weken zal dit duidelijk worden.

Voorlopig blijft de olievlek zich tegen alle verwachtingen in uitbreiden, terwijl kwaliteitssystemen steeds meldden dat alles in orde was.

Of registreer je om te kunnen reageren.