340 x bekeken

Noodkreet

agd.media
De woorden van burgemeester Arno Brok van Dordrecht klonken dinsdagavond geruststellend.

Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat de concentratie schadelijke stoffen in het gebied rondom de Moerdijk-brand gering is. Deze leken vooral aan het adres van de bevolking en dienstverleners gericht. De betrokken boeren en tuinders in de regio kunnen er niets mee.

De sector stelde, in overleg met de Voedsel en Waren Autoriteit, snel een ‘effectzone’ in. De zone was gebaseerd op de rookpluim gepubliceerd op RTV Rijnmond. Producten in deze ruime zone worden niet geoogst, en geoogste producten worden apart gehouden.

Veel verder is het nog niet gekomen. Talrijke metingen zijn verricht, maar de resultaten zijn niet bekendgemaakt. Ook de zone wordt niet specifieker begrensd. Ondertussen bederven de spruiten en kolen in de koelcellen. Het Productschap Tuinbouw vraagt terecht aan minister Edith Schippers van volksgezondheid een concreet advies. De sector wil een concrete begrenzing, en handvatten hoe te handelen in de zones.

De tuinbouw lijdt volgens het schap enkele miljoenen euro’s schade. En die kan veel groter worden als er niet snel duidelijkheid komt. Prijzen dalen, en de afzet stokt.

Of registreer je om te kunnen reageren.