Redactieblog

592 x bekeken

Mechanisatiebedrijf?

“Driemaal raden,” zegt Michel als hij vergezeld van een koude windvlaag binnen komt.

Hij doet zijn thermolaarzen uit, schudt de sneeuw van zijn jas en loopt naar de kachel om zijn handen te warmen.

“Eh, ze zijn zonder diesel komen te staan?” opper ik één van de vele mogelijkheden. “Nee. Lekke band en de vork krom.” Hmm. Dat verklaart waarom ze er nog niet weer zijn. Ze zouden met z’n tweeën een wagen strobalen halen. Eén op de grote Fiat met de platte wagen erachter en de andere op de Fiat met voorlader met onze zelfgemaakte vork er voorop. Wat kon er misgaan? Nou, de balen waren blijkbaar wat bevroren en als je dan niet met beleid te werk gaat…

Het lijkt ondertussen wel of we een mechanisatiebedrijf zijn. Onze Fiat met voorlader die twee maanden in twee stukken heeft gelegen, omdat de koppeling kapot was. Waarbij ze vanuit Nederland de verkeerde koppeling hebben opgestuurd en we uiteindelijk maar een deel van de oude koppeling weer gebruikt hebben. Plus dat de voorlader krom was, de dieseltank verstopt, de accu lek en de startmotor defect.

Pas reed één van onze medewerkers een wagen met mais op zijn kant, waarbij het hele onderstel krom ging. Vervolgens wilde hij uit eigen initiatief proberen het ding met de palletvork weer rechtop te krijgen, maar eindigde hij met een kromme palletlepel.

En gisteren presteerde een andere medewerker het om bij het achteruitrijden met de opraapwagen de radiator van onze kleine trekker aan gort te rijden.

Ja, alle begin is moeilijk. Al onze medewerkers zitten nog maar een jaar op de trekker en dan gaat er wel eens iets mis. Ruiten eruit, deur eraf, aftakas krom, bakje kapot, lichten en spiegels eraf. Al doende moeten ze het leren. En gelukkig hebben we ondertussen onze adresjes gevonden voor onderdelen en ‘specialisten’. Maar het kost Michel wel elke keer weer dagen bellen, rondrijden en repareren.

“Moet je dan nu in dit gure weer die band gaan lappen?”, vraag ik Michel. “Nee hoor. Er zit een compressor op de trekker. Daarmee redden ze het wel tot de boerderij.” Kijk. Soms kan het blijkbaar dus toch nog meevallen.

Of registreer je om te kunnen reageren.