336 x bekeken

Markt wacht niet

agd.media
De land- en tuinbouw haalt voor een groot deel de doelen in het Convenant gewasbescherming. Toch is dit geen reden achterover te gaan zitten.

Onder leiding van ex-minister van milieu Hans Alders committeerde de sector zich in 2003 aan de afspraak om de milieulast door middelengebruik eind 2010 met 95 procent terug te dringen ten opzichte van 1998. Een forse opgave. Ook al was de grootste milieuwinst al behaald vóór het sluiten van het convenant in 2003.

Eind dit jaar komt een officiële evaluatie. Nu al is bekend dat de akkerbouw met de phytophthora-aanpak glansrijk is geslaagd. De glastuinbouw en boomteelt blijven nog zorgenkindjes. Hun opgave zal worden opgenomen in een Nationaal Beleidsplan.

Los van de cijfers is de grootste (milieu)winst wellicht het besef bij de telers dat de productiewijze moet veranderen. De maatschappij wil een schoon product, zonder residuen en zonder aanslag op het milieu. De supermarkten voelen dit feilloos aan. Zij leggen de producent de nieuwe eisen op. Daar gaat geen discussie met de sector aan vooraf. De markt wacht niet. De sector zou zelf het voortouw kunnen nemen in maatschappelijke discussies in plaats van op de rem trappen, zoals bij de totstandkoming van het Convenant Gewasbescherming is gebeurd.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.