Lessen uit het verleden

agd.media
Nedersaksen had geen keuze: de deelstaat zette meteen duizend varkens- en pluimveebedrijven op slot omdat het voer mogelijk is besmet met dioxine. Bescherming van de consument staat voorop. Aantasting van de volksgezondheid is onacceptabel.

In het verleden is te vaak geprobeerd een vervuiling te bagatelliseren. De maatregelen golden aanvankelijk op kleine schaal, waarna de autoriteiten deze telkens moesten opschalen. Vervuilde producten lagen toen al lang en breed in het schap.

Nedersaksen sluit meteen alle afnemers van twaalf voerbedrijven, ook al staat niet vast dat zij ook daadwerkelijk vervuild voer hebben ontvangen. Al een dag na de blokkade kunnen de eerste bedrijven weer worden vrijgegeven. Na de schrik, en alle mediageweld rondom het ‘schandaal’, volgt er meteen positief nieuws.

De sector heeft ook een goed verhaal te vertellen. Alle contacten van vetbedrijf Harles & Jentsch in Sleeswijk-Holstein zijn snel opgespoord. Het bedrijf verwerkte ten onrechte vetzuren bestemd voor het maken van smeermiddelen, in veevoer. De traceringssystemen werken. Nulrisico bestaat niet, maar een adequate aanpak bij een ongeluk boezemt vertrouwen in. Het zijn lessen uit het verleden.

Of registreer je om te kunnen reageren.