1 reactie

Leergeld

agd.media
De afzetkosten voor varkensmest zijn hoog.

Varkenshouders in de varkensgebieden betalen voor het ophalen van een kuub mest ruim boven de 25 euro. De mestputten zijn nagenoeg vol. De beschikbare opslagcapaciteit wordt optimaal benut.

Er klinken geluiden dat akkerbouwers misbruik zouden maken van de situatie en nog geen mest willen ontvangen. In andere gebieden blijken vrijwel alle opslagen al vol. Varkenshouders kijken verwijtend naar distributeurs en akkerbouwers. De distributeurs zwaaien lekker met de portemonnee van de varkenshouders om de akkerbouwers lekker te maken om mest te ontvangen. Dat is niet eerlijk!

Maar de varkenshouders mogen ook wel eens kritisch naar zichzelf kijken. In de pluimveehouderij is ook zichtbaar dat de mestprijzen stijgen in de winterperiode. Maar voor pluimveemest zijn alternatieven: verwerking tot mestkorrels en verbranding in Moerdijk. Vooral dat laatste heeft veel doorzettingsvermogen en geld gekost. En ook hier haakten pluimveehouders af als ze de mest elders goedkoper konden afzetten.

Dat is ook het euvel bij de initiatieven voor de verwerking van varkensmest: bij acceptabele mestafzetprijzen haken veel ondernemers af. Het wordt tijd dat ook deze sector eindelijk kiest voor mestverwerking. Want leergeld is er in slechte mestafzetjaren al heel veel betaald.

Eén reactie

  • no-profile-image

    P.K.

    Verbranding in Moerdijk ? Ze verbranden daar ook alles !

Of registreer je om te kunnen reageren.