229 x bekeken

Kopersstaking

agd.media
Vion Nederland maakt nog geen varkensnotering bekend.

Het concern volgt daarmee de beurscommissie in Vleuten vrijdagavond. Ook de varkenshoudersvakbond NVV noemt geen prijs. De situatie in de markt is in Duitsland totaal onduidelijk.

Duitse slachterijen verlaagden de varkensprijs vrijdag met 23 cent. De Duitsers laten het vlees in de schappen liggen. Die kopersstaking is nog niet voorbij na de berichtgeving afgelopen weekend over een tweede voerbedrijf dat betrokken is. Mogelijk met dioxine vervuild vlees en eieren zijn al geconsumeerd.

De Nederlandse keten praat over maatregelen om de crisis te lijf te gaan. Het is goed om de koppen bij elkaar te steken. De langetermijnoplossing ligt echter in Duitsland. In feite is het dioxineschandaal een oprisping in de groeistuip waarin de sector daar verkeert. In enkele jaren veranderde Duitsland van netto importeur naar exporteur van varkensvlees. De voerbedrijven groeiden mee. De structuur is echter nog sterk verouderd, en daarmee blijven zij de zwakke schakel.

Nederland heeft de harde lessen getrokken met de schandalen. Met TrusQ en SafeFeed staan er moderne systemen. Misschien is ’export’ hiervan het beste hulpmiddel op de lange termijn. Daarbij niet gezegd dat er zich nooit meer affaires zullen voordoen.

Of registreer je om te kunnen reageren.