Redactieblog

691 x bekeken

Kopersmarkt

In de onroerendgoedmarkt reageert de oppervlakte eerst en dan pas de prijs.

Ik wil u eerst een voorspoedig nieuwjaar toewensen. Met de meeste landbouwprijzen lijkt het vooreerst wel goed te komen, dus dat helpt. Met de prijs van agrarisch onroerend goed gaat het waarschijnlijk minder. Als uw welbevinden van die markt afhangt, heeft u mijn beste wensen dubbelhard nodig.

Het CBS bracht recent naar buiten dat de daling van het aantal landbouwbedrijven voor het eerst sinds jaren afvlakt. De reden zou zijn dat boeren die willen stoppen hun bedrijf niet goed kwijt kunnen. Dat is een fenomeen dat zich vaker voordoet bij agrarisch onroerend goed. Jan Luijt van het LEI, dé specialist op dit onderwerp, heeft het een paar jaar geleden uitgezocht. Het gaat als volgt. Na een periode van prijsstijging ontstaat op een zeker moment aarzeling bij de kopers en daarmee daalt de vraag. Bij veel producten leidt zo’n situatie tot lagere prijzen, zo niet bij onroerend goed. Dat komt omdat de verkopers nog hoge verwachtingen hebben, en het eind van het liedje is dat niet de prijs daalt, maar het aantal transacties. De kopers gaan namelijk op hun handen zitten omdat ze een prijsdaling verwachten. Een kopersmarkt, zoals dat heet. Dit wordt pas doorbroken als de prijs in de markt daadwerkelijk daalt en als de inschatting van de kopers is dat de daling is afgelopen. Pas dan komen de transacties weer op gang.

Deze keer speelt er nog iets extra’s. Er zijn heel wat verkopers die wel onderuit willen met hun prijs, maar dat eigenlijk niet kunnen, vanwege schulden. Het feit dat de overheid niet meer wil kopen voor natuur zet de zaak nog extra onder druk.

De markt kan op verschillende manieren weer op gang komen. Deze keer is de meest logische het einde van de melkquotering. Die leidt vast tot grondhonger. De kopers kunnen dan denken dat de prijs van agrarisch onroerend goed niet verder daalt. Dan stappen ze opnieuw in de markt en komt alles weer op gang. Maar vestig uw hoop niet automatisch op mij: ik koop altijd te duur, althans dat vind ik zelf.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.