1 reactie

Hopeloos verzoek

agd.media
Geitenhouders moeten voortaan zelf het Q-koortsvaccin betalen, vindt het ministerie van landbouw. Na drie jaar stopt het rijk met de vergoeding voor deze verplichte inenting.

Het besluit valt slecht in de sector die worstelt om boven te blijven. De Q-koortsproblemen hebben diepe wonden geslagen. De financiële reserves zijn veelal op en de huidige melkprijs is laag. Niemand zit er op te wachten om, behalve de dierenartskosten, de vaccinatiekosten van 3 tot 4 euro per dier te betalen. Op een gemiddeld geitenbedrijf is dit een behoorlijke aanslag op de begroting.

Toch is de redeneerwijze van het ministerie niet onlogisch. Het past in het ’moderne’ denken dat ieder verantwoordelijk is voor zijn eigen handelen. De geitenhouders zijn dat voor de gezondheid van hun dieren, hun omgeving én voor hun producten. De productiewijze mag geen risico’s vormen voor de volksgezondheid.

De sector ontkent dit ook niet, maar voert aan dat de geiten- en melkschapenhouders het eenvoudigweg nog niet kunnen opbrengen. De sector stelt daarom een tussenoplossing voor. De overheid betaalt de vaccinkosten en de sector de maatregelen bij eventuele nieuwe besmettingen. Met een kabinet dat op alle fronten bezuinigt, lijkt dit een hopeloos verzoek.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Is het ministerie ook verantwoordelijk voor zijn eigen handelen? Of geldt dit 'moderne' denken dan niet? Als ze daar hun verantwoordelijkheid zouden nemen (waar ze zelf de mond vol van hebben), dan zouden ze alle slachtoffers van de mestwet hun idioot hoge heffingen en boetes terugbetalen met een flinke dosis exuses er bij, stoppen met deze flauwekul en eindelijk eens WETENSCHAPPELIJK uit laten zoeken hoe het werkelijk zit met de mineralen. Pas dan kun je praten over verantwoordelijkheid. Maar helaas... verantwoordelijkheid nemen geldt blijkbaar niet voor iedereen.

Of registreer je om te kunnen reageren.