Redactieblog

250 x bekeken

Het verdriet van de boer (5)

"Nog niet zo lang geleden hadden we een krachtig Groen Front in de politiek. Dat hebben we nog, maar het is er niet meer voor de boer", stelt Hanna.

Ze vervolgt: ”Geruisloos heeft zich een nieuw groen front gevormd. Milieuclubs, Natuurorganisaties, Wakker Dier en meer van dit soort ’dag vogels, dag bloemen-groepen’ namen het over. Ze overstemmen het oorspronkelijke groene front van politieke bobo’s, die het met de boer goed meenden, luidkeels. En we hebben het laten gebeuren”.

Ik knik: ”Daarom past eerst zelfkritiek. We hebben te weinig geluisterd naar de maatschappelijke ontwikkelingen. Van onze vooruitgeschoven posten in de politiek verwachtten we dat die onze – verouderde – standpunten zouden blijven verdedigen. En dat terwijl we als groep en economisch belang steeds kleiner worden”.

”Bobo’s konden niet anders”, constateert Hanna. ”Ze moesten wel luisteren naar de kritische geluiden in de maatschappij. Daarmee dreven ze echter van ons weg en rechtstreeks in de armen van het nieuwe groene front. Dat van de milieuminnaars. Daar werden ze liefkozend ontvangen. Een verademing na de verwijdering van de achterban, die vanwege maatschappelijke ontwikkelingen hun eigen organisaties vaak verketterden. Niet goed van de groene bobo’s, maar wel begrijpelijk.”

Zo verdween ons groene front. Wie het nu over het machtige groene front heeft denkt aan de milieulobby en de Partij voor de Dieren. Niet meer aan de landbouw. Alle linkse partijen plus de PVV hebben geen oog meer voor de boer. PVV heeft zelfs de dierenpolitie ingevoerd gekregen. CDA en VVD accepteerden dit. Het zegt iets over hoe ver deze partijen zijn afgedwaald van de agrarische sector.

Wat rest ons als boer? Niet meer dan denken aan een fijn verleden en hopen dat het boerenverstand terugkomt bij CDA en VVD. Dat lijkt er een beetje op met Bleker als Staatsecretaris van Landbouw. Van andere partijen hoeven we het niet te verwachten.

Deze column is onderdeel van een reeks Het verdriet van de boer.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.