343 x bekeken

Grüne Woche meer dan vertroetelen publiek

Morgen wordt de 76e editie van de Grüne Woche geopend. De landbouwbeurs in Berlijn die op 115.000 vierkante meter het beste uit 57 landen toont is meer dan een promoshow; Eurocommissarissen, ministers, topmanagers en belangenbehartigers zijn er om zaken te doen.

Wanneer de Duitse landbouwminister Ilse Aigner vrijdag een rondgang over de Grüne Woche maakt, legt zij natuurlijk eerst een bezoekje af aan het paviljoen van haar ambtsgenoot Henk Bleker. Het jaarlijkse feestje van de internationale land- en tuinbouw in Berlijn staat bol van de tradities en de bijzondere relatie met Nederland is daarvan één van de voornaamste; het was immers de kleine buur die in de jaren 50 als eerste buitenlandse gast werd uitgenodigd.

Toch staat niet Nederland, maar Polen dit jaar als partnerland centraal op de beurs. Die keuze van de organisatie is niet toevallig. De agrarische grootmacht van het oosten is niet alleen in de tweede helft van dit jaar voorzitter van de Europese Unie, maar tevens de aanvoerder van de nieuwe lidstaten in de onderhandelingen over het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) na 2013.
Met muziek van Chopin en traditionele gerechten zoals staropalskibrood en tartaarsaus hoopt Polen zijn imago bij de Duitse consument op te krikken, terwijl minister Marek Sawicki achter de schermen zal lobbyen voor meer steun voor zijn boeren.

Met name die laatste activiteit is de afgelopen decennia steeds belangrijker geworden; de Grüne Woche is al lang niet meer de publieksbeurs die het bij de eerste editie in 1926 was. Natuurlijk, er worden meer dan 400.000 particuliere bezoekers in de hallen van het Internationale Congress Centrum verwacht en die moeten worden gepamperd en vertroeteld met overdadige hoeveelheden voedsel en drank.

Maar het is vooral ook een ontmoetingsplaats voor politiek en bedrijfsleven, een gelegenheid waar Eurocommissarissen, ministers, managers en belangenbehartigers elkaar treffen en zaken doen. Volgens NVV-voorzitter Wyno Zwanenburg is het ontzettend nuttig op de Grüne Woche je gezicht te laten zien. ”Je kunt in korte tijd veel mensen spreken”, zegt hij. ”Doordat het een andere setting is, zijn de drempels lager. Wij willen onze visie neerleggen, en bagage mee terug nemen.”

Iedereen die in deze sector wat voorstelt, is de komende week dan ook in Berlijn. Bijna iedereen, want Nederlandse parlementariërs laten dit jaar verstek gaan. Daar waar bij voorgaande edities de Tweede Kamer vaak goed vertegenwoordigd was, is de belangstelling nu minimaal. Alleen CDA’er Henk Jan Ormel en VVD’er Janneke Snijder hadden ruimte in hun agenda opengehouden. De vaste Kamercommissie van Economische Zaken vond het echter niet kies om op kosten van het parlement twee vertegenwoordigers van regeringspartijen naar de Grüne Woche af te vaardigen. Spijtig, vindt Ormel, die denkt dat het ontbreken van Kamerleden afbreuk doet aan het cachet van Bleker.

De staatssecretaris zal echter weinig tijd hebben zich daar druk over te maken. Na de opening morgenavond en de ontmoeting met Aigner vrijdag staat er namelijk een groot aantal ontmoetingen met buitenlandse collega’s op het programma. Zo spreekt Bleker onder andere met Zweden, Polen, Hongarije, Rusland, Servië, Oekraïne en een aantal Duitse deelstaten.

Het GLB is één van de belangrijkste onderwerpen, naast natuurlijk de huidige dioxine-affaire en de crisis in de varkenssector. Ook zal hij de afspraken die eind vorig jaar onder zijn leiding tijdens een duurzaamheidsconferentie in Den Haag zijn gemaakt onder de aandacht brengen en neemt hij zaterdag deel aan de traditionele ministerstop.

Ondertussen probeert het Nederlandse met molens en tulpenvelden versierde paviljoen bezoekers te lokken met een optreden van de in Duitsland zeer populaire quizmaster Harry Wijnvoord en de presentatie van klassieke producten zoals drop, haring en poffertjes. Moeilijk zal dit niet zijn, want de stands staan op een strategische plaats in het complex; doorgaans trekt zo’n 80 procent van de bezoekers wel even door hal 18.

En Frau Antje? Die is uiteraard ook weer van de partij. Sterker nog, de 76e editie van de beurs mag zich verheugen op de komst van maar liefst twee Antjes; de Nederlandse Zuivelorganisatie presenteert morgen namelijk de opvolgster van de huidige actrice. Traditie in het kwadraat dus. En zo hoort het ook op de Grüne Woche.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.