2 reacties

Graaiers tegenhouden

agd.media
De helft van het subsidiebudget voor grootschalige zonne-energie is afgelopen jaar terechtgekomen bij één bedrijf. Dat heeft handig gebruik gemaakt van mogelijkheden die de regeling bood.

Bij overtekening van de regeling wordt geloot. Het bedrijf, dat zonnecellen op daken van bedrijven aanlegt, heeft steeds tien aanvragen ingediend voor hetzelfde project, en vergrootte zo zijn kansen in de loting.

Het is een sneu verhaal voor alle enthousiaste ondernemers die ook keurig aan de subsidievoorwaarden voldeden, maar achter het net visten. Het ministerie van ELI heeft onmiddellijk bekendgemaakt dat bij een volgende openstelling van de subsidieregeling duurzame energie (SDE+) de mogelijkheid om één project meerdere keren aan te melden, wordt geschrapt. Terecht.

Een nog beter idee is om het hele systeem van loting overboord te zetten. Niet alleen bij zonne-energie, ook bij biomassa. Tientallen ondernemers hebben afgelopen jaren een kater opgelopen toen ze uitgeloot werden ondanks mooie en haalbare investeringsplannen. Te meer daar sommige bedrijven die wel werden ingeloot, achteraf alsnog besloten niet te gaan bouwen. Zo is subsidiegeld zelfs blijven liggen.

Veel beter is het om projecten op kwaliteit te beoordelen en te rangschikken. Het nieuwe SDE+ geeft daar al een aanzet toe. Er zijn verschillende categorieën voor biomassa. Het deel dat het eerst opengaat, krijgt de laagste bijdrage. Maar in de categorie waar agrariërs aan bod kunnen komen, wordt het toch nog weer dringen, en dus loten. Voor boeren is het bovendien weinig bemoedigend dat ze moeten opboksen tegen grote industriële installaties die efficiënter kunnen draaien. Dat is jammer en frustrerend voor het ondernemerschap dat zo hard nodig is in de duurzame energiesector.

Per 1 juli gaat de nieuwe regeling open voor inschrijving. Voor het zover is moeten dus nog een paar harde noten gekraakt worden. Het is zaak om faire kansen te garanderen voor iedereen die met vernieuwende initiatieven komt voor hernieuwbare energie. En handige graaiers tegen te houden.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    wanneer stimuleringsregels verkeerd worden gebruikt word nor maal ingegrepen .Voorkennis is nog steeds strafbaar ?

  • no-profile-image

    hoe meer bureaucratie je aanleverd, hoe geiler ze worden. je moet in de huidige tijd toch je baantje behouden. natuurlijk kunnen we hier niks aan doen, dat is tegen de regels. iets uitvoeren naar de geest van de wet is te moeilijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.