252 x bekeken 2 reacties

Gezocht: nieuw plan voor begrotingsbeleid in Europa

Het Europees Parlement komt volgende week met voorstellen om de begrotingsregels voor lidstaten flink aan te scherpen. Kern van de plannen is dat Brussel een grotere rol krijgt bij het beoordelen van het financieel beleid van de EU-landen en meer mogelijkheden tot het bestraffen van overtreders.

Aanleiding vormt natuurlijk de begrotingscrisis in Ierland en Griekenland en de daardoor ontstane problemen voor de euro. Het Europarlement hoopt dat als de Europese Commissie meer macht krijgt, lidstaten eerder worden gedwongen hun begrotingen op orde te brengen.

Econoom Han de Jong van ABN Amro pleit in het Financieel Dagblad deze week voor een andere oplossing. Hij vindt dat het generieke stabiliteitspact, dat een maximaal begrotingstekort van 3 procent eist, zijn langste tijd heeft gehad. Dit systeem werkt niet in alle omstandigheden voor alle lidstaten optimaal. Wil de euro niet nogmaals in een vergelijkbare kritieke fase terechtkomen, moet er daarom een flexibel pact worden ontworpen.

De hoogste ambtenaar van het ministerie van Economische Zaken Chris Buijnk kiest voor weer een andere oplossing In zijn nieuwjaarsartikel in het economische tijdschrift ESB zegt hij dat lidstaten die een beroep doen op het noodfonds om hun tekort te financieren, inzage moeten geven in hun begrotingen.

Voor welke van deze drie, of wellicht een andere, oplossing wordt gekozen, moet nog blijken. Één ding is zeker: elke aanpassing is politiek zeer gevoelig.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Het zal heel moeilijk worden, om het zaakje bij elkaar te houden.
  Als je kijkt dat nu de voorzitter van Europa Hongarije, zich
  protecties gaat opstellen, en in een keer grote bedrijven met
  terug werkende kracht, veel geld moeten betalen,en b.v.
  nu Irland , meer B.T.W. moet gaan heffen, omdat ze onder curratelen staan, en moeten proberen maar een zo'n laag mogelijk begrotings tekort te berijken.Dat wordt politiek een probleem
  Landen die in de problemen komen en gesteund moeten worden
  hebben het er zelf naar gemaakt.Zelf oplossen, soms komt China helpen , later misschien ook een probleem
  De Europese Commissie heeft ook schuld daaraan, niet voldoende controle. Zo ook met de subsidies.
  De vraag is hoe lang houden we het nog vol , in Europa, de grootste fout is gemaakt door te veel en te snel nieuwe landen toe te laten. De verschillen tussen de landen is veel
  te groot, dat gaat opbreken. groeten Jan Laurense

 • no-profile-image

  Er zijn idd teveel landen aangenomen. Ook landen als Griekenland, Spanje en Portugal die in de eurozone zitten hadden hun huishoudboekje niet op orde, maar werd door de EC ook niet goed genoeg op gecontroleerd. In goede tijden van voorheen was het allemaal mooi dat grote Europa met een markt en met een muntsoort, waar regeringen veel leningen aangingen om hun landjes op te lappen naar Europese normen en dat ook voordelig was van de rijkere landen als Duitsland en Nederland maar nu zijn er mindere tijden en moet men op de blaren gaan zitten. Beperk de eurozone tot alleen Benelux, Duitsland en Frankrijk met evt Oostenrijk en Scandinavische landen.

Of registreer je om te kunnen reageren.