Redactieblog

998 x bekeken

Geen toeristenbelasting voor huisvesting Polen

Een uitzendbureau voor Poolse uitzendkrachten is geen toeristenbelasting verschuldigd. Er is namelijk geen sprake van huisvesting in een hotel of pension.

Kort samengevat is de uitspraak van Hof Den Bosch de volgende:

Belanghebbende is een uitzendbureau voor Poolse uitzendkrachten en bezit een accommodatie waarin onderdak wordt geboden aan buitenlandse uitzendkrachten, voornamelijk werkzaam in de tuinbouw. In de accommodatie worden geen dranken of voedsel verstrekt, er is een gemeenschappelijke keuken waar de uitzendkrachten zelf koken; de uitzendkrachten zorgen zelf voor linnengoed en wassen dit ook zelf. De gemeente legt een aanslag toeristenbelasting op en beroept zich daarbij op het feit dat artikel 224 van de Gemeentewet toestaat een toeristenbelasting te heffen van mensen die verblijf houden binnen de gemeente door personen die niet staan ingeschreven in de gemeentelijke basisadministratie.

Het Hof constateert dat de gemeentelijke verordening een stringentere omschrijving kent en spreekt van verblijf in pensions of hotels. Nu er naar het oordeel van het Hof bij de betreffende accommodatie niet gesproken kan worden van een hotel of pension kan er geen toeristenbelasting worden geheven. Hoger beroep van de gemeente ongegrond.

Of registreer je om te kunnen reageren.