249 x bekeken

Een sympathiek symbool

agd.media
Overtollig varkensvlees kan tijdelijk de Europese koelhuizen in. Donderdag beslist het beheerscomité varkensvlees van de Europese Commissie over de precieze invulling van de regeling voor particuliere opslag.

Het is niet voor het eerst dat de Europese overheid op deze manier ingrijpt in de varkensmarkt, toch blijft het bijzonder. De varkenshouderij staat bekend als een vrije sector die het liefst zichzelf redt. Niet iedereen staat dan ook te juichen om dit besluit van Eurocommissaris Ciolos.

Daar is nog een reden voor. De voorraden in de koelhuizen kunnen prijsherstel belemmeren als ze weer terug op de markt komen. Het LEI adviseerde daarom jaren geleden al om de verkooptermijn ruim te nemen. Overigens stelde het LEI eveneens dat de opslagregeling juist voor de kapitaalsintensieve Nederlandse sector gunstig is, omdat die minder flexibel kan inspelen op fluctuaties in de markt.

Hoe sympathiek ook, veel meer dan een symbool is de opslag niet. De Duitse dioxinecrisis toont eens te meer aan dat de varkenshouderijsector te kwetsbaar is voor de grillen van de markt. Te veel producenten beconcurreren elkaar op de laagste kostprijs, om de laatste cent. Alleen als dat structureel verandert, is er kans op betere tijden. Het is aan de Europese high level-group om daarmee aan de slag te gaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.