Redactieblog

Dure destructie is tijdbom

Hoge Rendac-kosten voor ophalen kadavers bedreigen imago en diergezondheid.

Ik kan me nog goed herinneren dat ik ooit in Engeland was toen daar mond- en klauwzeer uitbrak. Op de hotel-tv zag ik vrachtwagens met kadavers die in een gat in de grond tussen glooiende heuvels gestort werden. Niks Rendac, niks Bergum. Het leek me niet slim, en we hebben het gemerkt, het mond- en klauwzeer is als een gesel over Europa gegaan.

Nu, vele jaren later, verhoogt Rendac de tarieven voor kleine schapenhouders. Van €10 twee jaar geleden naar bijna €40 nu. LTO maakt zich zorgen, ze waarschuwt dat bij die tarieven veel kleine schapenhouders periodiek een gat in de grond gaan graven voor hun kadavers. Dat is slecht voor het imago van de landbouw, maar dat lijkt me nog de minste zorg.

Ik kan u vertellen dat het probleem al veel langer bestaat. Namelijk sinds kadavers alleen maar opgehaald worden als het dier oormerken heeft. En alleen maar als de kadavereigenaar als bedrijf geregis-treerd staat. Die registratie kost veel geld en een multomap aan formulieren. In het buitengebied waar ik woon heeft iedereen kleinvee, en niemand heeft een UBN. Beesten die doodgaan, worden begraven, gemarkeerd met een stokje. Niet als herdenkingsmonument, maar om te voorkomen dat je de dode ram later weer opgraaft. Ik ken mensen die dit najaar alvast een gat in hun land groeven. Voor het geval er een beest dood zou gaan terwijl de vorst in de grond zat.
Illegaal begraven van dode dieren is dagelijkse praktijk. Dodelijk voor de diergezondheid en voor de volksgezondheid. Nu dode geiten, schapen en zelfs dode lammeren €40 gaan kosten, wordt dat alleen maar erger.

Dit gedoe geeft een inkijkje in de spanning op het platteland. Tussen de professionele landbouw, waar miljarden in omgaan, en de plattelanders die er genieten van de rurale idylle. Als we de tijdbom van de dode schapen en geiten willen demonteren, dan zal het goedkoper en simpeler moeten. Op kosten van de professionele landbouw en de overheid, want die twee hebben er belang bij.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.