1 reactie

Bühne

Christel Labee
In Berlijn buitelden politici over elkaar heen met voorstellen om speculatie op de voedselmarkt aan te pakken. Deze speculatie, zo luidt de redenering, leidt tot hogere voedselprijzen en daarmee tot onrust in Afrikaanse en Aziatische landen.

De Franse president Nicolas Sarkozy noemt het tegengaan van voedselspeculatie zelfs een van de prioriteiten van de G20 eind februari.

De politieke verontwaardiging lijkt vooral voor de bühne. Politici willen daadkracht tonen. Tegengaan van speculatie heeft geen zin omdat het nauwelijks invloed heeft op de voedselprijzen. Gerenomeerde instituten als Wereldbank en Ifpri concludeerden dit al na de voedselcrisis in 2007/2008. Hoogleraar Joost Pennings komt tot dezelfde conclusie. Als politici wat willen doen aan hoge voedselprijzen, moeten ze strategische voorraden aanleggen. Dat kost geld.

De tarweprijs wordt bepaald door vraag, aanbod én overheidsingrijpen. In 2007/2008 was de vraag groot en het aanbod gering. De huidige hoge prijs wordt veroorzaakt door overheidsingrijpen. Rusland verbiedt de export en Oekraïne legt de uitvoer aan banden. Veel landen kochten in paniek tarwe. Terwijl de tarwevoorraad aan het begin van het seizoen de grootste ooit was.

Politici kunnen op de G20 beter elkaar op hun handelen aanspreken.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Alles wijst op een verandering in de voedselmarkt. het zou mij niet verbazen als, we terug gaan naar een meer beschermde markten voor de eerst levens behoefte. Ieder handelsblok zal door zijn bevolking gedwongen worden strategische voorraden aan te houden, zodat de wereldmarkt weer een >ouderwetse< dumpmakrt wordt. Op de huidige wijze geeft de vrije wereld markt geen voedsel veiligheid voor de minder bedeelden. Of een andere vorm dit wel geeft, laat ik in het midden.

Of registreer je om te kunnen reageren.