Redactieblog

Amusant boek belicht rauwe randjes van zadenhandel

In de Komkommer Kampioen schrijft groentezadenleverancier Arie van den Berg over fouten van NAK Tuinbouw en de effecten daarvan. Hij belicht zijn strijd tegen deze organisatie, maar ook de harde tuinbouwwereld, aldus Jeroen verheul.

Iedereen die nieuw in de tuinbouw is, maar er wel zijn werkkring krijgt, moet weten over de rauwe randjes van de sector. Want in een versnipperde sector met grote ego’s en financiële belangen gebeurt veel. Het boek De Komkommer Kampioen is dan een aanrader. Het geeft goed de mores aan die de sector draaiend houdt.

Feitelijk zijn de verhalen memoires van een ingewijdene, die zelf actief is in de veredeling en zaadhandel. Arie van den Berg is eigenaar van Van den Berg Seeds en op leeftijd gekomen, gunt hij anderen een inkijkje in de tuinbouw, want het spel begint veelal bij de zaadleveranciers. Zij staan weliswaar aan het begin van de keten, maar hebben een positie die tegelijk machtig is, maar ook niet te benijden.

Van den Berg vertelt over successen, maar vooral over risico’s van veredeling en zaadhandel. De mislukkingen kosten vaak zeer veel geld en betekenen vaak kostbaar tijdverlies. Zo beschrijft Van den Berg een geval met bittere paprika’s. Een nieuw geel ras van Van den Berg leverde volgens hem in één van de duizend vruchten een bittere vrucht op. Stennis van een klant hierover leidde er uiteindelijk toe dat het ras het niet haalde. Die fout was er tijdens de proeven niet uitgekomen en hadden voorkomen kunnen worden.

Andere mislukkingen van rassen schrijft Van den Berg toe aan NAK Tuinbouw en sabotage van concurrenten. Juist bij deze hoofdstukken leest het boek als een thriller, al moet de schrijver oppassen niet een persoonlijke vete uit te willen vechten met NAK Tuinbouw en de directeur persoonlijk.

Van den Berg Seeds verloor contracten op de Spaanse markt door fouten van NAK Tuinbouw, zo stelt de auteur. Die feiten zijn terug te lezen in vonnissen van verschillende gewonnen rechtszaken, stelt hij. Van den Berg verloor zijn positie op de Spaanse markt toen door een administratieve fout de erkenning voor een nieuw komkommerras verdween en het zaad door Spaanse autoriteiten in beslag werd genomen. De getroffen telers moesten in allerijl zoeken naar duurdere alternatieven. Ook een concurrent krijgt er (met een gefingeerde naam) van langs bij vermeende fraude.

De inhoudelijk interessante verhalen koppelt Van den Berg aan amusante anekdotes bij zijn vele bezoeken aan het buitenland. Daarin toont de schrijver zich een kundig en gedetailleerd verteller.

De Komkommer Kampioen is niet het eerste boek dat Van den Berg schreef over de internationale handel in zaden en eindproduct. De Tomaten Tovenaar legde eerder al de rauwe randjes bloot in de internationale tomatenhandel. De tomatentovenaar in dat boek gaat over een handelaar die rijk wordt aan de handel, terwijl de teelt niets verdient. Dat aspect speelt ook in de Komkommer Kampioen een rol, want Van den Berg gelooft dat de sector zelf het initiatief moet nemen om met eigen winkels ook een belang te nemen in de retailverkoop.

Jeroen Verheul is verslaggever bij agd.media

De Komkommer Kampioen - Pittige verhalen met een bitterzoete afloop; Arie N. van den Berg; Uitgeverij Gigaboek; ISBN 97890 8548 2741 (€ 16,50)i>

Of registreer je om te kunnen reageren.