Redactieblog

9 reacties

ZLTO twijfelt over doorgaan in Melkvee Academie

ZLTO kan nog niet zeggen of ze aansluit bij de voortgang van de Melkvee Academie, de ondernemersnetwerk- en kennisorganisatie die per 1 januari door LTO Noord wordt geleid.

"We staan volledig achter het principe dat ondernemers van elkaar kunnen leren en dat het goed is als ze elkaar ontmoeten. De vraag is of je dit buiten de bestaande studieclubs en vakgroepen moet organiseren", aldus een woordvoerder van ZLTO.

"We hechten erg veel aan kennisontwikkeling en verspreiding ervan. Maar we moeten ook breder kijken dan de technische vragen die op het erf spelen. Je moet ook kijken waar de sector over twintig jaar staat. Daarvoor is verdieping nodig en verbreding naar buiten. Je moet deze vraag samen met de andere schakels van de productieketen aanpakken."

ZLTO zegt niet tegen of voor de Melkvee Academie te zijn, maar is kritisch over de afhankelijkheid ervan van subsidie. De academie bestaat vijf jaar en is een initiatief van LTO Nederland en de Wageningen UR. Het project werd gestart voor vijf jaar, waardoor er na 1 januari een nieuwe initiatiefnemer moest komen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Kolder

  Als ze het niet afhankelijk willen laten zijn van subsidies, laten ze dan vooral eens geld steken in een initiatief als de Melkveeacademie. Daar merken de leden tenminste nog iets van!

  De ZLTO vergeet nogal eens door haar grootheidswaan, dat zij 'slechts' de belangen van agrariers uit 2,5 provicie behartigen.

 • no-profile-image

  anne

  Verstraten, dat is in het zuiden niet anders dan in het noorden. Ook daar zijn heel veel studieclubs. Melkveeacademie gaat echter veel verder, is breder, een landelijk netwerk, multimediaal etc. Het is denk ik meer een cultuurverschil, waardoor brabanders hiervoor minder openstaan. Zie EDF, waar brabant is ondervertegenwoordigd omdat ze niet in hun boekhouding willen laten kijken.

 • no-profile-image

  varkensliefhebber

  De redenen voor aarzeling zijn in het artikel ver gezocht. Het gaat natuurlijk bij ZLTO om heel andere zaken...Laat ZLTO eens denken vanuit kansen in plaats vanuit macht!

 • no-profile-image

  Melkveehouder

  Dit gaat gewoon weer over over dat ZLTO niet kan accepteren dat LTO Noord eens iets kan begeleiden, macht en geld; de melkveehouder: de dupe. En bedankt. Ik vond het nuttig.

 • no-profile-image

  Kritische Lezer

  Waar? bij de WUR?

 • no-profile-image

  gert

  Laat ZLTO eens bij Vion kijken ,daar gaan milliarden om,ze maken zich druk om peanuts

 • no-profile-image

  Subsidieslurper

  Echt lachen, ZLTO die vindt dat anderen afhankelijk zijn van subsidie. ZLTO Advies leeft enkel en alleen bij de gratie van (project)subsidies.

 • no-profile-image

  verstraten

  Dat de ZLTO hier kritisch naar kijkt is logisch omdat hier in het zuiden de ZLTO al 30 jaar geleden initiatief heeft genomen tot het oprichten van studieclubs (zowel akkerbouw, als veeteelt) die in de loop der jaren hun kracht en bestaansrecht bewezen hebben en inmiddels geheel zelfstandig los van de ZLTO functioneren. De kennisacademie is hierdoor de afgelopen jaren, ondanks een andere insteek en beslist ook toegevoegde waarde volgens mij, nooit echt van de grond gekomen. Iets wat niet gedragen word hoef je dan ook niet kost wat kost overeind te houden.
  En voorwat de financiële positie van de ZLTO betreft, elk lid wordt voor 50% gesubsidieerd oftewel als ZLTO geen andere inkomstenbronnen had dan de contributie dan zou deze 2x zo hoog zijn.

 • no-profile-image

  gert

  echte academici !

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.