Redactieblog

'Wijs consument op risico snel-klaar producten'

Consumenten zouden via productinformatie geïnformeerd moeten worden over de mogelijkheid van microbiële verontreiniging van ongepasteuriseerde vruchtensappen, kant- en-klaarsalades en fruitsalades.

Dat zeggen onderzoekers van het RIVM. Steeds meer consumenten streven naar gezonde voeding, waar wordt daardoor ook blootgesteld aan de infectierisico’s van verse voedingsmiddelen. Ook strikte naleving van voedselveiligheidsprocedures en een hoge frequentie van microbiologische controle tijdens de productie zouden de infectiegevaren kunnen beperken, concludeert RIVM.

In 2008 werden door diverse laboratoria twee keer zoveel patiënten met Salmonella Panana gerapporteerd. Uit onderzoek onder 23 patiënten bleek dat deze uitbraak werd veroorzaakt door de consumptie van verse vruchtensappen afkomstig van één producent. In totaal werd een besmetting met S. Panama door consumptie van het vruchtensap bij 33 patiënten vastgesteld, waarvan tien zijn opgenomen in het ziekenhuis.

Of registreer je om te kunnen reageren.