Redactieblog

Westnijlvirus geen risico voor pluimveesector

Een eventuele uitbraak met Westnijlvirus vormt geen risico voor de pluimveesector.

Dat zegt Westnijl-deskundige Bob McLean van het Amerikaanse National Wildlife Research Centre op het zoönosecongres van het RIVM. In de Verenigde Staten heeft het virus sinds 1999 aan 1.163 mensen, ruim 10.000 paarden en miljoenen vogels het leven gekost. Het virus heeft zich binnen enkele jaren vanuit New York over het hele land verspreid.

"Voor het onderzoek naar het virus hebben we kippen gebruikt als verklikkerdieren, omdat deze dieren makkelijk besmet worden met Westnijlvirus. Kippen vertonen echter geen ziekteverschijnselen en maken weinig virus aan. Maar een besmetting is wel zichtbaar in het bloed.", legt McLean uit. Het virus kan hierdoor niet of nauwelijks via kippen verder verspreiden", zegt McLean.

Ganzen zijn gevoeliger voor het virus, terwijl de situatie bij kalkoenen vergelijkbaar is met die van kippen. De onderzoeker verwacht dat een eventuele uitbraak met Westnijlvirus geen gevolgen zal hebben voor de pluimveehouderij.

Of registreer je om te kunnen reageren.