Redactieblog

190 x bekeken

Verkopers wachten op marktherstel

De markt voor agrarische gronden en agrarisch vastgoed zakt een beetje weg. Dat meldt de vakgroep voor Agrarisch en Landelijk Vastgoed van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

”Het is erg moeizaam op de markt. Er worden nog wel wat percelen verkocht, maar dan gaat het alleen om buurmans grond. Voor minder courante percelen is minder belangstelling. Deze gronden worden voor de vraagprijs niet verkocht”, aldus voorzitter Harry Boertjes van de vakgroep ALV van de NVM.
De makelaars voorzien dat voor de verkoop van minder courante percelen de prijs moet zakken. ”Maar dit gebeurt nog niet. Verkopende partijen hebben vaak geen haast en wachten tot de markt zich weer herstelt. Hierdoor is erop dit moment heel weinig handel in deze percelen.”

In het halfjaaroverzicht van de NVM bleek dat de grondprijs in Nederland gemiddeld met 3.000 euro is gedaald, naar 38.000 euro per hectare. De NVM kan nog niet direct zeggen dat dit prijsniveau verder weg zakt. ”Maar er is zeker geen sprake van herstel van de markt. Er wordt nu gewoon weinig gehandeld.” Deze trend speelt in het hele land, zowel bij melkveehouders als akkerbouwers. Boertjes merkt op dat het bijstellen van de grondmarkt niet nadelig hoeft te zijn. ”De markt wordt nu eigenlijk gereset. Dat biedt voor jonge ondernemers weer kansen om hun bedrijf te vergoten en uit te breiden.”

De markt voor complete bedrijven verschuift eveneens. ”Het aanbod van bedrijven neemt toe, terwijl de vraag kleiner wordt. Bedrijven die vanwege bedrijfsbeëindiging op de markt komen worden niet direct verkocht. Doordat de aankopen voor natuur op een laag pitje staan en de aankopen door projectontwikkelaars stil liggen is de groep ondernemers die hun bedrijf moet verplaatsen beperkt”, zegt Boertjes. De handel in varkens- en pluimveebedrijven ligt vrijwel stil. In de paardensector gaat de handel in bedrijven wel rustig door. ”Hoewel de handel in paarden moeizaam verloopt, wordt er in bedrijven voor de paardenhouderij nog redelijk gehandeld. Het gaat zowel om sportstallen als fokkerijbedrijven”, aldus Boertjes.

Of registreer je om te kunnen reageren.