Redactieblog

497 x bekeken

Varkenshouders: stofmasker is favoriet

Varkenshouders beoordelen een halfgelaatsmasker het beste als persoonlijk beschermingsmiddel tegen stof in varkensstallen.

Dat blijkt uit een praktijkproef van HAS Kennistransfer. Toch wijzen de varkenshouders een stofmasker aan als favoriet, omdat dit prijstechnisch het aantrekkelijkst is. "En omdat ze makkelijk zijn in gebruik. Je kunt ze makkelijk en snel op- en afzetten", zegt onderzoeker Mirjam Goedkoop.

In het kader van het project Stof tot nadenken hebben twintig varkens- en zeugenhouders zeven persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) in de praktijk getest. "Hierbij is gekeken naar het draagcomfort, het werkgemak en de mate van bescherming die het PBM gevoelsmatig biedt", legt Goedkoop uit. De deelnemende varkenshouders hebben de gelaatsmaskers, stofkapjes en maskers met aanblaasunits allemaal een week lang in de praktijk uitgetest.

Opvallend is dat de varkenshouders na gebruik van de PBM’s positiever zijn op het werkgemak dan daarvoor. "De gedachte is vooral dat het lastig is om zo’n systeem te gebruiken. Maar in de praktijk valt het toch mee", zegt Goedkoop. Ze adviseert producenten van de persoonlijke beschermingsmiddelen om een proefperiode aan te bieden voor de koop. "Dan kan een boer zelf ervaren wat hem het beste gevalt. Een beschermingsmiddel wordt pas gebruikt als het prettig zit en effectief is", aldus Goedkoop.

De gevolgen van stof voor de gezondheid van de varkenshouder wordt sterk onderschat. Uit een proef onder 150 varkenshouders blijkt dat ze vier keer vaker een verminderde longcapaciteit hebben dan de gemiddelde Nederlander.

Of registreer je om te kunnen reageren.