Redactieblog

1 reactie

Van Hoof: meer aandacht voor dierziekten

Mensen die reizen moeten beter geïnformeerd worden over het risico dat ze mogelijk vormen voor de insleep van dierziekten.

Dat zegt Toon van Hoof, portefeuillehouder diergezondheid van LTO Nederland op een symposium van diergeneeskundig centrum De Lingehoeve in Lienden. "In Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten wordt je uitgebreid gecontroleerd. Je moet bijna in je onderbroek de grens over, terwijl we in Nederland met tassen vol voedsel het land binnen kunnen komen", zegt Van Hoof.

Het risico hiervan moet volgens hem beter in beeld gebracht worden. "Als er een ziekte uitbreekt komen de kosten hiervan altijd op het bordje van de boer terecht. Bij elke ziekteuitbraak zijn er bedrijven die om economische redenen moeten stoppen", zegt Van Hoof. Hij pleit ervoor toeristen beter te informeren over de risico's. "Dan gaat het vooral om reizen naar verre landen. In België en Duitsland hebben we dezelfde situatie als in Nederland. Maar bijvoorbeeld MKZ in Turkije, vormt een groot risico voor de Nederlandse veehouderij."

Eén reactie

  • no-profile-image

    zon

    Stuur ze in hun blote kont de grens over.

Of registreer je om te kunnen reageren.