Redactieblog

2 reacties

Vaarkamp: antibiotica zijn effectief economisch middel

"Antibioticum is een heel effectief economisch middel. Na gebruik hoesten de dieren iets minder en ze groeien ook harder."

Dat zegt hoogleraar Henk Vaarkamp van de faculteit Diergeneeskunde veehouders op een symposium van diergeneeskundig centrum De Lingehoeve in Lienden. "Vooral bij jonge snelgroeiende dieren als biggen, kuikens en kalveren is het heel effectief", weet Vaarkamp. Voor boeren is dit economisch heel interessant en dat vormt ook gelijk een groot risico voor het gebruik van antibiotica, zegt de hoogleraar.

Hij waarschuwt ook dat de verschillende sectoren makkelijk met de beschuldigende vinger naar elkaar wijzen. "Melkveehouders zeggen "ach, ik kan die koe wel met antibioticum behandelen, want in de varkenshouderij is het antibioticumgebruik nog veel groter", zegt Vaarkamp. Hij vindt dat alle partijen gezamenlijk moeten werken aan terugdringen van het antibioticagebruik.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    lol

    Dat is echt niet wat er bij mij door het hoofd gaat wanneer ik mijn koeien inspuit met antibiotica... Mijn gedachtes zijn meer: Ik spuit de koe met antibiotica omdat deze koe ZIEK is!!!!!!!!!!!! belachlijke uitspraak!

  • no-profile-image

    knor

    Ik vraag me af of Vaarkamp wel met veehouders gepraat heeft, ik als vermeerderaar gebruikt geen antibiotica omdat mijn biggen het dan beterder gaan doen. Als (Lees goed, als het niet anders kan) ik wat geeft doe ik het omdat ik echt zieke dieren heeft.

Of registreer je om te kunnen reageren.