Redactieblog

2 reacties

VWA controleert bewaring kadavers bij varkenshouders

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) gaat varkenshouders controleren op het naleven van de regels voor het bewaren van kadavers.

Bij de controles wordt vooral gekeken naar het tijdig melden van dode dieren bij destructiebedrijf Rendac en de wijze van het opslaan van de kadavers voordat ze opgehaald worden.
Het niet naleven van de regels resulteert in een waarschuwing of een proces-verbaal.
Eerder dit jaar werd gecontroleerd op pluimveebedrijven. Hieruit bleek dat de regels voor kadavers op 62 procent van de gecontroleerde bedrijven niet werd nageleefd. De overtreders hebben een schriftelijke waarschuwing gekregen en kunnen een herinspectie verwachten.
Sinds 1 januari is het maximumgewicht van kleine kadavers die verzameld mogen worden, verlaagd naar 25 kilo. De bewaartermijn is verruimd naar twee weken, waarbij biggen bij maximaal 10 graden en kippen bij 5 graden bewaard mogen worden. Kadavers van pluimvee mogen maximaal vier weken worden bewaard. Bij een kadaverton waarin zowel biggen als varkens worden bewaard geldt een maximum bewaartermijn van twee weken.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jopiesnel

  Laat ze iets zinnigs gaan doen i.p.v. spijkers zoeken in laag water.Wordt weer een rapport aan op gehangen wat de sector weer een stuk imago verlies oplevert omdat een paar % `t net niet voor elkaar heeft.

 • no-profile-image

  Henk Mol

  Wanneer gaat de bewaartermijn in ?
  Volgens mij pas op het moment dat de kadavers en/of ton bij Rendac is gemeld.
  Hoe wil je daar dan controle op uitoefenen? Een boer kan nog veel geld besparen door de melding uit te stellen, mitsdien goed gekoeld. Het lijkt mij toch niet dat er sectie wordt uitgeoefend om te bepalen wanneer een dier gestorven is

Of registreer je om te kunnen reageren.